28 август 2011 г.

„Преглед на ЕС на тенденциите в областта на бизнес-инвестициите в научноизследователската и развойна дейност“ - доклад на ЕК

Големите компании в ЕС, които инвестират в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), очакват инвестициите им в тази област да нарастват с 5 % годишно от 2011 до 2013 година. Това надвишава повече от два пъти миналогодишните предвиждания и представлява подем в сравнение с 2009 г. когато се наложи тези дружества да съкратят бюджетите си за НИРД с 2,6 %. По сведения от компаниите, взели участие в проучването, средно 27 % от годишните им продажби представляват иновационни продукти, въведени на пазара през последните три години, което още веднъж показва, че иновациите са ключът към търговския успех и създаването на работни места.
Посочените данни са публикувани от Европейската комисия в шестия „Преглед на ЕС на тенденциите в областта на бизнес-инвестициите в научноизследователската и развойна дейност“ („EU Survey on R&D Investment Business Trends“) — проучване за плановете в областта на инвестициите в НИРД на 1000 европейски компании с най-големи инвестиции в тази сфера. Отзовали са се 205 от тях, което е една представителна извадка. Пълният текст на доклада е на адрес: http://iri.jrc.es/reports.htm

21 август 2011 г.

Търсене на изображения

Търсене на изображения в база данни не е лесно. За потребителите вече е важно и високото качество на материалите.
Новата форма за търсене в базата данни ScienceDirect - Търсене на изображения позволява на потребителите да търсят в приблизително 15 милиона изображения, както и в три хиляди видеоклипa, приложения към списания и електронни книги, публикувани след 1994 г. Студентите, преподавателите и изследователите могат да се възползват от ефективен достъп до визуално съдържание под формата на таблици, фигури, снимки, видеоклипове и други изображения в най-голямата колекция в света от научна, техническа и медицинска литература в пълен текст.
• Търсенето на изображения е на разположение на потребителите в изгледа от бързо, разширено и експертно търсене. Предимствата му са:
• За студентите: Достъп до изображения, които подкрепят и правят нагледен учебния процес и подобряват качеството на научно-изследователските проекти.
• За преподавателите: Добавените изображения в лекциите подпомагат студентите по-лесно да разберат преподавания материал.
• За изследователите: Визуалната информация обогатява презентациите, помага да се изтъкнат ключови послания и обобщава големи количества данни.

20 август 2011 г.

THE класация за репутацията на университетите

Times of Higher Education (THE) публикува поредната класация за репутацията на университетите. Тази класация измерва пресижа на образователните институции за постижения в преподаването и в изследванията и се приема от университетските учени от цял ​​свят. Класацията се концентрира върху репутацията на институциите в преподавателската и изследователска дейност. Класацията се основава на проучване на 13 388 учени от 131 различни страни. Изследването се предлага в осем различни езици.

17 август 2011 г.

Електронни книги на Elsevier в ebrary

Електронни книги на Elsevier в областта на здравеопазването са достъпни и чрез електронната колекция - ebrary. Повече от 30 електронни книги на издателството - учебници, книги и справочна информация подпомагат квалификацията и обучението на лекари, медицински сестри, здравни работници и студенти. Вижте някои от предлаганите заглавия по-долу:
Treatment of Skin Disease: Comprehensive Therapeutic Strategies (3rd Edition), by Mark Lebwohl, Warren Haymann, and John Berth-Jones (2009)
Breast: Expert Consult Online and Print: Comprehensive Management of Benign and Malignant Diseases, Volumes 1-2, by Kirby I. Bland and Edward M. Copeland (2009)
Clinical Pediatric Neurology: A Signs and Symptoms Approach: Expert Consult (6th Edition), by Gerald M. Fenichel (2009)
Primer on Kidney Diseases (5th Edition), by Arthur Greenberg (2009)
Travel Medicine: Expert Consult (2nd Edition), by Jay Keystone, Phyllis Kozarsky, and David O. Freedman (2008)
Clinical Ocular Toxicology, by Frederick T. Fraunfelder and Wiley A. Chambers (2008)

Няколко библиотеки в страната предлагат достъп до тази колекция.

14 август 2011 г.

250 научни разработки на български учени ще получат финансова подкрепа за публикуване

Чудесна възможност за младите учени е схемата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001/3.3-05-001 „Наука и бизнес” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Дирекция „Наука” при МОМН стартира изпълнението на дейностите по проектите, съфинансирани от Европейския социален фонд.
Специфичните дейности включват и популяризиране на научните резултати, разпространение на информация за провежданите научни изследвания и нови научни разработки. Един от основните проблеми пред българските учени е високата цена, необходима за достъп до реферираните международни издания и издания с импакт фактор. В тази връзка, в рамките на проекта, 250 научни разработки на български учени ще получат финансова подкрепа за публикуване в световните информационни масиви.
В този порядък прилагам информация как да публикувате  в научните списания на Еlsevier.
Издателството публикува 24 % от научните публикации по света в издания с висок научен престиж. Това са 250 000 научни статии годишно и защо Вашата да не е една от тях? Издателството е създало онлайн система за предлагане на ръкописи за публикуване в базата данни на Elsevier ScienceDirect. Тя позволява всички операции по приемането на статията за публикуване да са видими след съответната регистрация на автора в системата на издателя. Основната информация е публикувана на страницата за автори. Специален ресурсен център дава информация за въпроси свързани с: регистрирането и системата ЕЕС, подаването на ръкописа, изискванията за предоставяне на резюме, ключови думи, предметизиране и др. Ето и документ за справка за основните моменти, с които следва да се съобразите, преди да изпратите Вашата статия. Внимание е отделено  и на политиката по авторско право. Можете да научите повече като изпратите мейл на authorsupport(ат)elsevier.com. Друга възможност е от страницата на ScienceDirect,  да отидете на страницата на съответното списание и от там от връзката за предлагане на статия (submit paper) да се запознаете със изискванията на съответната редакционна колегия.
Процедурата по подбора и критериите на проекта са публикувани на интернет страницата на МОМН. Краен срок е 13.09.2011.

3D атлас на човешката анатомия


За здравните професии и студентите изучаването на анатомия е предизвикателство. Има стотици термини и структури за учене. Като се добави и липсата на време, липсата на персонал, който да преподава анатомия и липсата на дарени човешки органи за дисекция и картината става още по-сложна. Ето защо Elsevier създаде 3D Netter атлас на човешката анатомия - водещ продукт в анатомията, партнирайки си с Cyber-Anatomy Inc, компания от Айова, която създава интерактивни системи за обучение за студенти по медицина.

13 август 2011 г.

Наука, университети, ефективност

Публикацията на Десислава Кузнецова и Петя Брайнова в книжка N 7 от 2011 на ПОЛИТИКИ  - издание на Институт “Отворено общество” София дискутира изборът на  индикаторите в рейтинговата система, с които да бъде измерена ефективността на научната дейност. Цитира се най-голямата библиографска база данни SCOPUS.
"Избираме за описание на продукта (изхода) на университетите индикатори, които приемаме за относително безспорни - "h индексът" и ”Брой статии в научни списания по международната база данни SCOPUS". От една страна и двата индикатора обхващат достатъчно дълъг период от време, за да покажат тенденция за всяко висше училище – 2005-2009 г.. От друга стана това са данни, които безспорно се приемат за надеждни от академичната общност. Последният индикатор, с който описваме резултатите от научната дейност представлява данни, с които представяме и другия важен "партньор" за университетите – студентите."  Прочетете повече от първоизточника.

12 август 2011 г.

Книгоиздаването не е в криза

Copyright 2011

The Association of American Publishers
Оказва се, че книгоиздаването не е в криза. Нов доклад на Асоциацията на американските издатели и Book Group Industry установи, че през последните три години издателите са печелили. Това е изненада след като се има предвид намалялата маркетингова подкрепа за авторите.  Резултатите от проучването са изненада и впредвид недоволството на потребители и библиотекари, че някои  
издатели не позволяват електронните им книги да се заемат в библиотеките без да са сигурни, че от това могат да правят пари. Издателите в областта на  висшето образование са били по активни в разработването, производството и предлагането на пазара на следващото поколение формати и  решения за обучение. В областта на издателската продукция за висшето образование има  23,1%увеличение на нетните приходи през трите години със стабилен годишен растеж от 15.5% и 6.6% съответно. Приходите за тази категория през 2010 г.  са  4,55 млрд. долара.


7 август 2011 г.

Класация на онлайн архивите

Национална стратегия за развитие на научните изследвания – 2020

На 28 юли 2011 г. беше приета „Национална стратегия за развитие на научните изследвания – 2020”. За първи път българският парламент разглежда документ в областта на науката и иновациите.Това е знаково събитие в контекста на новата европейска рамкова програма за наука и иновации „Хоризонт 2020”. Общонационалните приоритети за развитие на науката в следващите години са:
1. Енергия, енергийна ефективност и транспорт. Развитие на зелени и еко-технологии;
2. Здраве и качество на живота, биотехнологии и екологично чисти храни;
3. Нови материали и технологии;
4. Културно-историческо наследство;
5. Информационни и комуникационни технологии.
Важно направление е развитието на интелектуалния потенциал под мотото „да инвестираме в умове, а не в тухли”. Разработен е и План за действие, който детайлно представя основните дейности до 2013 г. Стратегията е приета с гласовете на 120 депутати, без против и 23 въздържали се. Повече: