28 октомври 2013 г.

Обучения за платформата Reaxys

Как да търсите научна информация в платформата Reaxys е темата на обученията, организирани от Министерството на образованието и науката, съвместно с издателство Elsevier на 28, 29 и 30 октомври 2013 г.  Домакини на обученията са Медицинския университет в Пловдив, Университета „Проф. Асен Златаров“ в Бургас и Химико-технологичния и металургичен университет в София.  Обучителните сесии са във връзка с  пробния  достъп до Reaxys за периода от 01 юли 2013 до 30 януари 2014 г. Учени, преподаватели  и работещите в областта на химията, биохимията и фармакологията са поканени. Reaxys е уеб базиран инструмент за извличане на химична информация и данни от публикуваната литература в списания и патенти. Информацията включва химични съединения, химични реакции, химични свойства, свързаните с тях библиографски данни и експериментални процедури от избрани списания и патенти. Ето и  програмата на обучителните сесии.

22 октомври 2013 г.

ScienceDirect предлага 3D изображения в онлайн статиите

Елзевир обяви сътрудничесвото си с Kitware, световен лидер в разработването на модерни технологии за визуализация. По този начин, читателите могат интерактивно да проучват 3D изображения, в рамките на онлайн статиите в ScienceDirect. 3D визуализацията е важна за разбирането на сложни структури, динамични симулации и открития в различни научни дисциплини, като молекулярна биология, астрофизика, медицински изображения и инженеринг. За да отговори на нарастващото търсене на 3D визуализация в различни научни дисциплини, Elsevier към днешна дата предлага услугата в 23 списания от научните области: молекулярна биология, археология, неврология и психиатрия. Очаква се през следващите три месеца броят на списанията с 3D да нарасне значително. Вижте примерна статия.

14 октомври 2013 г.

Кръвните групи - игра

Не е трудно да разберете откритията на нобеловите лауреати. Какво ще стане, ако Ви прелеят кръв от грешна кръвна група? Опитайте се чрез предложената образователна игра да спасите живота на пациентите и да научите повече за човешките кръвни групи.

12 октомври 2013 г.

Scopus индексира първите 7500 заглавия книги

Scopus индексира първите 7500 заглавия книги, като част от своята програма за разширяване. До 2015 г. около 75 000 заглавия книги ще бъдат индексирани в базата данни. Включването на книги ще допринесе за увеличаване на броя на записите, които са вече повече от 50 милиона, получени от 20 000 научни списания и 5,5 милиона материали от конференции. На практика всички типове научни публикации - списания, материали от конференции и книги, могат да бъдат цитирани и реферирани и следователно да допринесат за оценката на въздействието на научните изследвания. Чрез включването на книги  се затвърждава присъствието на Scopus в съдържанието по хуманитаристика и се гарантира, че Scopus по-ефективно ще отговори на нуждата от оценка на дисциплините в областта на социалните науки, изкуствата и хуманитарните науки. Всички заглавия в Scopus Book Titles Expansion Program са включени без допълнителна такса - по стандартния лиценз на Scopus.

6 октомври 2013 г.

Научните компетенции на институциите в България

На сайта на МОН са публикувани резултатите за научните компетенции на институциите в България, осъществени със наукометричната система SciVal Spotlight (SCOPUS 2001-2012).  Можете да се запознаете с резултатите по научни организации, области на знанието, автори и т.н.