26 септември 2010 г.

SciVerse Хъб - достъп до научна информация с едно кликване


SciVerse Hub позволява интегрирано търсене в ScienceDirect, Scopus и в научно уеб съдържание.
- С едно щракване на мишката потребителите имат достъп до всички записи в базите данни и в подбраните интернет ресурси.
- Резултатите са подредени по значимост/релевантност и нещо много важно за потребителите - отстранени са дублираните резултати.
- SciVerse Hub интегрира допълнителни приложения и съдържание.
Достъпът и търсенето в SciVerse Hub става посредством влизане след регистрация в един от достъпните за потребителя бази данни (SciVerse ScienceDirect, SciVerse Scopus).
SciVerse платформата ще бъде обогатена със SciTopics - социалнo приложение за учени от рода на wiki, което ще предоставя авторитетен он-лайн форум, в който изследователите могат да се срещат виртуално и да споделят мнения и изследвания по широк спектър от научни теми. Очаква се през 2011 г. в SciVerse Hub да бъдат внедрени и други приложения съобразени с интересите на учените и изследователите и работния им поток.

22 септември 2010 г.

Embase: Намерете уникален отговор на клиничните си въпроси

Вижте кратко видео за Embase. Всички медицински университети в България имат достъп до базата данни с биомедицинска информация Embase. За повече информация попитайте във Вашата медицинска библиотека.

Хуманитарни науки в SciVerse Scopus

През 2009 г. SciVerse Scopus удвои заглавията си от научна периодика в областта на хуманитарните науки, като включи около 1450 нови заглавия. С почти 3500 научни списания от цял свят в различни области като: литература, история, архитектура, визуални и сценични изкуства, Scopus отговори на изискванията на учените за достъп до хуманитарно съдържание. Списъкът на списанията добавени в SciVerse Scopus съдържа престижни и цитирани заглавия, като например: Mind (Oxford University Press), Transactions of the Royal Historical Society (Cambridge University Press), Modern Philology (University of Chicago Press). Повече от 1000 издатели от цял свят застанаха зад SciVerse Scopus, включително Project MUSE, което позволи на SciVerse Scopus да предлага повече заглавия с международно значение, както и да разшири обхвата на списанията, издавани на местни езици, които са същността на хуманитарните изследвания.
С увеличаване на покритието си в тази област, SciVerse Scopus направи възможно и оценяването на научните изследвания, посредством използване на различни наукометрични инструменти. Това определено се оценява от потребителите на Scopus.

18 септември 2010 г.

Искам да публикувам

Как да предложа статия за публикуване в научните списания на Еlsevier? Това е един от най-често задаваните въпроси. Можете да научите повече като посетите специализирания сайт за автори: http://authors.elsevier.com/. Или да изпратите мейл на authorsupport(ат)elsevier.com за повече информация.

7 септември 2010 г.

Нова статистика за SciVerse Scopus

Вече близо 18000 са включените заглавия периoдични издания в SciVerse Scopus, предоставени от повече от 5000 реномирани издатели по света, включително:
- 16 500 рецензирани списания (1200 заглавия са на отворен достъп)
- 600 търговски публикации,
- 350 поредици и серии,
- 3,6 милиона доклади и материали от научни конференции.
Scopus също така селектира и интегрира научни ресурси от Интернет, като:
• 435 000 000 научни уеб страници,
• 23 милиона патенти от 5 патентни офиса.
Всичко това, плюс инструментите за наукометрия, го прави назаменим ресурс за научни работници, студенти и преподаватели.

4 септември 2010 г.

Предстоящи обучения

Обучение за автори (Author workshop) се планира да се проведе в началото на м. ноември в София. Oбучението за автори е насочено към докторанти и млади научни работници, в началото на тяхната кариера и цели да ги запознае с изискванията за публикуване в престижни научни списания.
Другото обучение е насочено към потребителите на базата данни с биомедицинска информация Embase. То също ще е практическо, под формата на уоркшоп. За него ще бъдат поканени млади специалисти в областта на медицината и биологията, както и библиотекари от специализирани библиотеки. Следете блога "Научни ресурси" за повече информация.

Articles-in-Press

Articles-in-Press" е сравнително нова инициатива Elsevier. Статии от повече от 3000 списания са достъпни за потребителите в Science Direct в пълен текст и в Scopus като библиографски запис преди тяхното публикуване в книжен вариант и окончателна редакция. Така се скъсяват сроковете за достъп. Включени са материали и на други престижни издатели като Cambridge University Press, Springer/Kluwer, Karger Medical and Scientifiц Publishers, Nature Publishing Group (NPG) и Institute of Electrical and Electronics Engineers(IEEE). "