30 юни 2010 г.

ScienceDirect - 10 години онлайн & 10 милионна статия в базата данни

На 28 юни базата данни Science Direct (SD), поддържана от Elsevier отпразнува своя десетгодишен юбилей. От издателя споделят, че SD реално заработва през 2000 г., когато публикува своята един милионна статия и стартира инициативата за добавяне на информация, публикувана преди 1994 година. Вижте ScienceDirect homepage от 6 дек. 2001 г. , преди официалния старт с около 700 000 статии в базата данни. В чест на своето първо десетилетието Science Direct са добавили своята десет-милионна статия към базата данни. Както знаете, SD включва както статии (в пълен текст), така и книги и глави от книги.
Ето кратка хронология на Science Direct:
- 2000 г. Разполага с един милион статии; Чрез CrossRef, предлага връзки към над 10 000 списания.
- 2003 г. Постига пълно съответствие с международния кодекс на добрите практики за списания и бази данни.
- 2007 г. Разпространява първата си електронна книга и предлага още 4000 заглавия, публикувани от 1995 г. насам.
- 2009 г. Започва да сключва споразумения с трети страни, като например с разработчиците на NextBio за изграждане на приложения за търсене в ScienceDirect.
- 2010 г. Свърза свои статии към специализирана база данни "Пангея" за изследвания за земята .
Десет милионната статия в пълен текст в базата данни е: Използването на билкови продукти и възможните взаимодействия при пациенти със сърдечно-съдови заболявания в Journal of the American College of Cardiology, с автори A. Tachjian, V. Maria, A. Jahangir.
И накрая за инициативата "Топ 25 най-четени статии" Top 25 Hottest Articles. Тя предоставя достъп до статии, които са най-четени в съответната предметна област. Например в областта на бизнеса, мениджмънта и счетоводството най-изтегляна статия от януари до март 2010 г. е: “Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media” в Business Horizons, Volume 53, Issue 1, January 2010, P. 59-68; by Kaplan, A.M.; Haenlein, M.

27 юни 2010 г.

Две важни уточнения за търсене в ScienceDirect

Имайте впредвид, че абонамента на МОМН за Science Direct Freedom Collection Ви дава достъп до статии само от 2005 насам.
Търсете в "Абонирани ресурси" (Subscribed Sources) само, за да получите резултати в пълен текст, в противен случай ще стигнете до страницата, която Ви приканва да закупите статията за $ 31.50.

Обогатете функционалността на базите данни с 2collab


2collab е безплатна социална платформа за информационно обслужване на Elsevier, разработена за нуждите на ScienceDirect и Scopus. 2collab предлага три вида услуги:
1. Създаване на онлайн библиография и нейния мениджмънт.
2. Формиране на групи по научни интереси за споделяне на информация.
3. Социална мрежа за намиране и създаване на контакти с колеги.
Изисква се създаване на профил.

20 юни 2010 г.

Кандидатствайте по "Иновативни библиотеки в развиващите се страни"

Еlsevier Foundation набира предложения за проекти за 2010 г. по програма "Иновативни библиотеки в развиващите се страни". Програмата финансира дейности за подобряване на качеството на живот посредством приложението на иновативни услуги, подобряващи достъпа до научна, техническа и медицинска информация, обучения и дигитализация на информационни ресурси. Тя се подпомага от водещия издател на научно-техническа и медицинска литература - Elsevier. Предложения по "Иновативни библиотеки" се приемат между 1 и 15 август 2010 г. Победителите ще бъдат обявени на 15 декември 2010 г. Предоставените награди ще са на стойност от $5,000 до $50,000. Запознайте се с Указанията за кандидатстване.

19 юни 2010 г.

Отчитане на качеството, не само на количеството

Наукометричните показатели са не само цифри. Как SCOPUS предлага едно по-релевантно измерване на науката, в сравнение с WoS, което отчита и качеството на научната продукция, посредством h- индекса и инструментите Author Identifier , Journal Analyzer, Affiliation Identifier. Прочетете в брошурата на SCOPUS на български език от с. 6.

Препочъчано от Research Trends

Research Trends е бюлетина на библиографската и наукометрична база данни SCOPUS. Ето списък на най-добрите блогове за наука, препоръчани в бюлетина:
Science Blogs “A Blog Around The Clock”,
Coturnix “Adventures in Ethics and Science”,
Janet Stemwedel “On Becoming a Domestic and Laboratory Goddess”,
Dr Isis “The Scholarly Kitchen”.

18 юни 2010 г.

Персонализиране в ScienceDirect

Ако се регистрирате в ScienceDirect можете да се възползвате от персонализираните функции, които ви спестяват време и усилия, и дори работят за вас. Как става това?
Започва се с регистрацията - попълвате онлайн формата и вече имате профил. Можете да изберете как да получавате резултатите от търсенията и напомнянията Ви. ScienceDirect ще запомни и запази любимите Ви периодични издания и статии. Можете да заложите да получавате по ел. поща съобщения за излязъл нов брой на специализираните списания, които следите, или по темата, която Ви интересува.
Новото: ScienceDirect помни до 100 от последните Ви действия. Можете по електронната поща да изпратите статия, която смятате, че ще заинтересува ваш на колега. Ще получите съобщение, когато по съхранявани търсения са постъпили нови резултати. Когато статия, която сте избрали, е цитирана, също ще бъдете уведомени. Възползвайте се и от услугите на RSS - така ще бъдете информирани веднага за новостите в ScienceDirect.
Имайте впредвид и, че издателят Ви дава възможност за достъп до TOP25 от най-използваните статии във Вашата област. Така следите безпроблемно новите тенденции в научната област, в която работите.

15 юни 2010 г.

Бюлетин 2/2010


Прочетете новия брой на бюлетина Library Connect.
(Volume 8 • Number 2 May 2010)
В него авторите разглеждат два основни проблема:
1. Интердисциплинарния характер на научните изслвдвания
2. Все по-голямата глобализация на научните изследвания.