22 януари 2014 г.

Нова версия - запазете любимите си хипервръзки

От събота, 1 февруари 2014 г., ще стартира обновена версия на ScienceDirect с някои промени, които вероятно Ви засягат.  На регистрираните  потребители на ScienceDirect, които използват предпочитани (Favorites) и бързи връзки (Quick Links) на началната страница, препоръчваме да ги запазят в браузъра си. Новата версия на ScienceDirect ще премахне тази функция от началната страница.
 
ScienceDirect прави тази промяна за да опрости потребителския интерфейс и подобри скоростта за достъп.

18 януари 2014 г.

Подреждане по публикационна активност на университети и научни институции

SCI mago Institutions Rankings  публикува своя доклад за 2013 г. за оценка на научната дейност на университети и научни организации. Подреждането по научни публикации показва, че от 2740 университети и изследователски институти в света, акредитирани до август 2013 г., в него са включени пет български  институции.  На 426 място е Българската академия на науките; на 1151 място е Софийския университет "Св. Кл. Охридски", следвани от Техническия университет в София, Медицинския университет в София и Химико-технологичен и металургичен университет - София. В сравнение с предходния, в последния петгодишен период има разместване и Техническият университет в София предхожда Медицинския университет в София.

 
Проучването използва библиометрични индикатори, които оценяват влиянието на научната продукция на институциите, тяхната специализация и международно сътрудничество. Методиката на проучването е стандартизирана и няма претенции да е класация на университети и институции. Анализираният период обхваща времето 2003 - 2011 г. Петгодишните таблици включват институции, които са публикували през последната година на периода най-малко 100 научни документи - статии, обзори, доклади от конференции и т. н. в рецензирани издания. Публикациите са видими във водещатa библиографска и наукометрична база данни Scopus  на издателство Elsevier, до която имат достъп всички акредитирани  научни и образователни институции у нас. Повече подробности на SCImago Institutions Rankings.

Статия за оценката на научните списания: импакт ранг и потенциал за цитиране


В научно-теоретичното списание "Стратегии на образователната и научната политика" на национално издателство за образование и наука "Аз Буки", в книжка 6 от 2013 г. можете да прочетете статията "Оценка на научните издания. Измерване не само на количеството, но и на качеството чрез библиографската и наукометрична база данни SCOPUS". Тя разглежда подробно индикаторите за оценка на научни списания и автори на базата на библиографската и наукометричната база данни SCOPUS на издателство „Елзевиер“. Обяснени са показателите за измерване на въздействието на научните списания въз основа на анализ на цитатите. Индикаторът импакт-ранг (SCImago Journal Rank – SJR) е мярка за престижа на научните списания. Потенциалът за цитиране (Source-Normalized Impact per Paper – SNIP) предоставя информация за възможно бъдещо цитиране на научните издания. H-индексът е показател за оценка на въздействието на научната продукция на автора. Използването на тези показатели служи за обективна оценка на научноизследователската дейност, дисциплинира научната комуникация и налага международни стандарти за публикуване на научна периодика.

11 януари 2014 г.

Десетте най-четени списания в ScienceDirect


За шеста поредна година българската научна общност има достъп до пълнотекстовата база данни ScienceDirect по лиценз на МОН. Така българските потребители имат достъп до високорейтингови научни списания в различни области на знанието. Вижте информация за поведението на читателите, използвали   ScienceDirect през миналата година. Статистиката показва, че десетте най-четени списания в пълнотекстовата база данни са:
Подреждането е на базата на броя свалени статии. Прави впечатление интердисциплинарния характер  на четените списания. Най-много са прочетените статии през месеците април и октомври. Предпочитаното търсене е Quick Search, следвано от Federated (чрез НАБИС). Най-много са използваните статии, публикувани през 2010 г.   Потребителите предпочитат да получават сигнална информация (alerts) на ниво периодично издание и  по тема. Функциите, които също са използвани са  Document preview, както и разглеждането на сходни статии (Related article list). Статиите се използват в PDF и HTML формат, като има сваляни научни статии в ePub формат (за мобилни устройства).
Естествено е научните работници от БАН да са най-големия потребител на базата данни и тази година, следвани от учените от Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и Медицинския университет в София. С най-голям годишен ръст на използвани документи са учените от Медицинския университет в Пловдив, Химико-технологичния университет в София и Шуменския университет "Епископ К. Преславски".

5 януари 2014 г.

Аз съм {социален} библиотекар

В първата публикация  за годината споделям  инфографиката "I am a {social} librarian", разработена от Джо Мърфи (@libraryfuture) и публикувана в Library Connect. Тя  предизвика огромен интерес и получи хиляди мнения във Facebook, харесвания, ре туитове и преводи. Джо Мърфи представя библиотекаря в социалните мрежи и неговата нова роля. Библиотекарят работи като възпитател, филтрира информацията и предоставя различни  възможности за потребителите. Библиотекарите и читателите, информацията и  библиотеките са онлайн, цифрови и виртуални. Инфографиката може свободно да се изтегля, вгражда и споделя. Тя чертае бъдещето на професията.
Тази година бюлетинът Library Connect ще празнува своята 10-та годишнина и Elsevier иска да запази акцентите върху добрите библиотечни практики, тенденции и инструменти и проучва нови комуникационни канали и форми на съдържание през 2014 година.
http://www.elsevier.com/connect/infographic-portrait-of-a-social-librarian