7 декември 2013 г.

6 начина да намерите списания на отворен достъп в ScienceDirect

Или "Кратко ръководство за откриване на свободно достъпните списания и статии  в ScienceDirect"  от Рейчъл Мартин, по публикацията и в Elsevier Connect
Издателство Elsevier подкрепя програмата  за свободен достъп до научни публикации.  В момента то публикува 56 списания на отворен достъп и хоства още 91 от името на партньорски организации. Ето някои съвети, които да Ви помогнат да намирате по-лесно това съдържание .
1. Вижте списък на списанията на отворен достъп  в ScienceDirect в Open Access Journal Directory или добавете към Favorites адреса .
2. Намерете списъка със списания на свободен достъп. Прегледайте списъка  на  56-те списания и в допълнение 1500-те списания в които можете да публикувате или да четете статии на отворен достъп  чрез линка в ScienceDirectView all publications with Open Access articles”.
3. Най-лесният начин да намерите статии на отворен достъп е да направите търсене в  ScienceDirect. Можете да идентифицирате статиите на отворен достъп в резултатите от търсенето, като срещу такива статии стои надписа "Open Access."
4. Намиране само на статии на свободен достъп.  Ако предпочитате да филтрирате резултатите ще трябва да използвате разширено търсене. В разширено търсене, можете да стесните резултатите от търсенето, като изберете отметката за статии на Open Access и така ще се показват само такива статии.
5. Разберете дали статията, която четете е  на отворен достъп. Ако четете онлайн статия на издателство Elsevier, потърсете оранжевия надпис  за "Open Access", намиращ се под заглавието на статията. За да разберете как да използвате повторно статията, погледнете бележката под линия в края на статията за подробности относно вида на лиценза Creative Commons, който авторът е избрал.
6. Как да  откриете статиите на отворен достъп в определено списание. Elsevier има над 1600 списания, които поддържат публикуване на научна информация едновременно с абонамент и на отворен достъп. За да видите дали дадена  статия е по абонамент или е на  свободен достъп, погледнете информацията на страницата на списанието под заглавието. За списания, които поддържат отворен достъп, потребителите на ScienceDirect могат да кликнат върху линка на статията в страничната лява лента.
    ScienceDirect формира важна част от ангажиментите на издателство Elsevier за засилване на видимостта и откриването на  научно съдържание на свободен достъп. За повече информация относно програмата на издателство Elsevier за отворен достъп, моля, вижте www.elsevier.com/OpenAccess.

Няма коментари:

Публикуване на коментар