6 ноември 2023 г.

Scopus - позиция на автора в научната публикация

Scopus добави нов показател, наличен на профилната страница на автора на Scopus, а именно позиция на автора в научната публикация. Този показател е предназначен да помогне на изследователите да проследят и разберат по-добре своите изследователски резултати.

Как работи позицията на автора?

Повечето публикации са създадени с участието на множество съавтори. Традиционните показатели за цитиране дават на всеки съавтор еднакъв ефект върху цитирането, въпреки че действителният принос на всеки автор нe е равен.

Например публикация с 10 съавтори получава 5 цитирания и следователно всеки един съавтор получава 5 цитирания. В много дисциплини приносът на автора към резултатите от изследването може да бъде приблизително определен чрез авторската позиция на изследователя.

Затова добавихме нова функция, съобразно следните авторски позиции или типове:
  • Първи автор: Това е първият автор, споменат в публикацията
  • Последен автор: Това е последният автор, споменат в публикацията
  • Кореспондиращ автор: Авторът е отбелязан като кореспондиращ автор в публикацията. От юни 2020 г. новоиздадените документи в Scopus могат да съдържат повече от един кореспондиращ автор (забележка: всички документи, публикувани и индексирани в Scopus преди тази дата, могат да имат само един кореспондиращ автор)
  • Съавтор: За документи с повече от един автори, съавтор е всеки автор, който не е първи, последен или кореспондиращ автор
  • Един автор: Авторът е единственият автор на публикация.
Проверете тази нова информация за Вас и колегите Ви на www.scopus.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар