22 октомври 2011 г.

Нобеловите лауреати за 2011 г. публикуват в Elsevier


Издателят Elsevier обяви свободен достъп до изследванията на деветте нобелови лауреати за 2011 г. на уебсайта на Нобел. Както е известно лауреатите ще бъдат наградени на специална церемония на 10 декември в Стокхолм. "За нас е чест, че сме имали възможността да работим с тези велики учени, да публикуваме и разпространяваме техните новаторски изследвания" казва Янгсук Ши, председател на Управителния съвет на Elsevier.

Медицина: Нобелова награда за медицина и физиология за 2011 г. е разделена. Половината от наградата отива при Ралф Стейтман за откритието му за дендритните клетки и ролята им в адаптивния имунитет. Стейтман, който за съжаление почива три дни преди обявяването на наградите, е рецензент на сп. Cell и Immunity и активно публикува в списанията Trends in Immunology, Current Biology, Cellular Immunology, Current Opinion in Immunology и електронните книги: Dendritic Cells: Biology and Clinical Applications и The Mouse in Biomedical Research. Другата половина от наградата е поделена между Брус Бютлър и Жул Хофман за техните открития, отнасящи се до активиране на вродения имунитет. Те са автори на многобройни статии, публикувани в: Immunity, Current Biology и Current Opinion in Immunology. Бютлър е рецензент на списанията: Cell, Immunity и Cell Host & Microbe . Хофман е член на редакционната колегия на Cell Host & Microbe, рецензент за Immunity и публикува в Cell.

Химия: Дан Шехтман спечели Нобеловата награда за химия за откритието си за квазикристалите. Според Нобеловия комитет (Nobelprize.org) откритието на Шехтман e "променило коренно представите на химиците за твърдата материя". През м. април 1982 г. той открива кристал, чиито атоми са свързани по начин, който не може да се повтори. Дан Шехтман публикува в следните списания на Elsevier: Materials Letters, Materials Science & Engineering A, Materials Science & Engineering B , Acta Materialia, Ultramicropsy, Diamond and Related Materials, Acta Biomaterialia и Metal Powder Report.

Физика: Нобеловата награда по физика за 2011 г. е разделена между Сол Пърлмутер и споделена с Брайън П. Шмид и Адам Г. Райс. Тези лауреати получават наградата за революционното си откритие, че разширението на Вселената протича по-ускорено от представите ни до момента. Изводът от това откритие е, че три четвърти от Вселената остава непозната форма на енергия, наречена тъмна енергия. Те публикуват в списанията на Elsevier, в това число: Astroparticle Physics, Physics Reports, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research, Section A: Spectrometers, Detectors and Associated Equipment и New Astronomy Reviews.

Икономика: Томас Сарджънт и Кристофър Симс са носителите на Нобеловата награда за икономика за 2011 г. за емпиричните изследвания за причината и следствието в макроикономиката. Една от основните задачи на макроикономическия анализ е да се обясни как шоковете и промените в политиките се отразяват на макроикономическите променливи в краткосрочен и дългосрочен план. Сарджънт е съавтор на Handbook of Monetary Economics, Vol. 3A, докато Симс е в редакционната колегия на сп. Review of Economic Dynamics. И двамата изследователи са публикували в различни списания на Elsevier, включително: Journal of Econometrics, Journal of Economic Dynamics and Control, European Economic Review, Journal of Economic Theory, Journal of Monetary Economics, Economics Letters. European Economic Review, European Journal of Political Economy.

Няма коментари:

Публикуване на коментар