3 август 2010 г.

Elsevier обявяви импакт-фактора на научните си издания за 2009

Elsevier, водещият издател на научни, технически и медицински информационни продукти и услуги е реализирал 65% ръст по отношение на научния престиж на публикуваните от него издания. Информацията е на базата на годишен доклад на Thomson ® Ройтерс, според който списанията на Elsevier са на 1 място в 57 от 230 категории (от 51 на 229мин. г.) за всички науки вкл. обществените науки. Тази година в класацията присъствуват 95 списания на Elsevier, или увеличениeтo е с повече от 50% спрямо 2008г. Сред най-значимите са списанията в областта на енергийната ефективност& горивата, промените в климата, устойчивото развитие и банки & финанси.
Медицинското списание "The Lancet" и трите му сродни списания са затвърдили лидерството си. The Lancet достигна импакт фактор (ИФ) 30,758 тази година, като е то второто по престиж списание в област обща медицина. Импакт-факторът на The Lancet - неврология се е увеличил с 27% до 18.126, като запазва позицията си в топ-списанията в областта на клиничната неврология за шеста поредна година. ИФ на The Lancet -инфекциозни болести се е увеличил до 15,583 и също запазва престижната си позиция в обл. на инфекциозните заболявания за шеста поредна г. ИФ на The Lancet - онкология нарасна до 14.470, което го поставя на пето място от 165 списания в категорията онкология. Сп. "Cell" остава номер едно списание в областта на клетъчната биология и биохимия и молекулярната биология, с импакт фактор на 31.152.
Още 62 списания на издателя влязоха в класацията за първа година, а някои от тях получиха впечатляващи резултати, особено тези в областта на здравните науки. Импакт-факторът е мярка за честотата с която дадена статия в дадено списание е цитирана в дадената година. Импакт-факторът оценява научния престиж на едно издание, в сравнение с други в същата област.

Няма коментари:

Публикуване на коментар