24 юни 2015 г.

Каква е разликата между цитиране, рецензиране и индексиране на списание?

Flickr, CC
Един от най-често задаваните ми въпроси от потребителите, като обучител за Scopus. e за разликата между цитиране, рецензиране и индексиране на списание. Ето накратко разликите:

Цитирането е процеса на предоставяне на библиографски сведения за използван източник в документ, които го идентифицират. Цитират се различни източници: статия, книга, материал от конференция и т. н. Цитатите на едно списание - това са всички получени цитати (независимо къде и кога) на статиите в това списание. В Скопус има опция, на страницата на списанието, за броя получени цитати със и без самоцитиране и за определен хронологичен период.

Рецензиране (рефериране) или peer review - това е процесa на предварителна редакционна оценка на материалите за допускане за публикуване или рецензиране от специалисти в съответната област. Проверяват се фактите, методите на изследването, научен принос и др., за да бъде допусната съответната статия за публикуване в списанието. Научните списания в които се прилага такъв процес се наричат рецензирани (реферирани) или peer review списания. (Не трябва да се бърка с реферат – сбито изложение на публикация). В Скопус са включени само рецензирани списания.

Индексиране на списание – отнася се за включване в бази данни, масиви от данни, репозиториуми на списания и т. н. Покриват се определени критерии за качество и формат за включване – примерно в Scopus се индексират само научни списания и материали от научни конференции. Критериите се определят от съответната база данни. Същинският процес включва определянето на ключови думи и предметизиране на всеки документ в списанието и синхронизирането му с речник/тезаурус по съответната дисциплина за по-лесно откриване.
 
 

23 юни 2015 г.

Приключението „наука“ няма начало и край - наградите Питагор


"Приключението „наука“ няма начало и край. То е във вечна служба на човека". Това сподели проф. Танев - министър на образованието и науката на годишното издание на наградите за наука "Питагор“ на 18 юни 2015 г. 41 учени от висшите училища и научни организации се съзтезаваха за наградите. Ето победителите с резултатите от публикационната им дейност (в голямата си част - отразени в Scopus.)

Голяма награда "Питагор" за млад учен спечели доц. д-р. Георги Г. Йорданов - преподавател във факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За периода 2013 – 2014 г. той е е публикувал 8 статии в международни списания и три глави в книги. Трудовете на доц. Йорданов са цитирани 76 пъти през същия период.

Голяма награда "Питагор" за успешен ръководител на международни проекти бе присъдена на двама учени:

Проф. д.м.н. Галя Ангелова – ръководител на секция „Лингвистично моделиране“ в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. По проекта са публикувани 30 научни статии в списания с импакт фактор и 67 научни статии в списания с импакт ранг и са направени заявки за три патента.

Доц. д-р Нели Косева – директор на Института по полимери при БАН. В резултат от изпълнението на проекта са публикувани 75 научни статии и са подадени 2 заявки за патенти.

Наградата "Питагор" в областта на техническите науки отиде при доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология на БАН. За периода 2013-2014 г. резултатите от неговите изследвания са обощени в 2 глави от книги и в 20 научни статии, от които 18 са в международни издания с импакт фактор.

Наградата "Питагор" в природните науки и математика бе присъдена на проф. дфзн Стойчо Язаджиев - преподавател е във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2013-2014 г. проф. Язаджиев е публикувал 14 статии в международни списания с импакт фактор.

Наградата "Питагор" в биомедицинските науки спечели доц. д-р Радка Кънева от Медицинския университет - София. Тя е автор на 88 публикации, цитирани 1131 пъти, а през последната година – 23 публикации с 462 цитата.

Наградата "Питагор" в обществените и хуманитарните науки бе присъдена на доц. д-р Доротей Гетов от Института за литература при БАН. Той е автор на 7 книги и на над 20 студии.

19 юни 2015 г.

SciVal награда на Elsevier за Софиийския университет „Св. Кл. Охридски"


SciVal наградата на Elsevier на тазгодишните награди за наука "Питагор" бе присъдена на Софиийския университет „Св. Кл. Охридски“ с Field Weigted Citation Impact 1,13.

Наградата е определена на базата на аналитичната платформа за оценка на научни изследвания SciVal, въз основа на данните от Scopus. SciVal предоставя бърз и лесен достъп до резултатите от научната дейност на 4600 изследователски институции в 220 държави по света. Платформата позволява навигация в научните области и прави многоизмерни анализи на постиженията. SciVal е на разположение на Министерството на образованието и науката от 2011 г.

Един от най-влиятелните индикатори за оценка на научни публикации е Field Weigted Citation Impact – или съотношението на цитатите, спрямо световните средни величини за дадена научна област, вид публикация и година на издаване. Както показва името, Field Weigted Citation Impact взема впредвид научната област на изследванията за да ги оцени. Индикаторът стандартизира научните дисциплини, така че да са сравними биология и математика или история и медицина. Индикаторът се използва като показател за влиянието на научните дисциплини върху цитирането. Field Weigted Citation Index равен на единица е величина, която определя средното равнище. Всяка оценка над единица, представя разпознаваемо качество на световно равнище. В Централна и Източна Европа много добри институции имат резултат под единица.
 
Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ заслужи наградата за високо качество на научните изследвания с най-висок за страната Field Weigted Citation Impact по всички дисциплини за периода 2012-2014 г.
 
Чарлз Паланд - вицепрезидент на Elsevier връчва на ректора проф. Иван Илчев наградата „СайВал" (SciVal)“ за най-високо качество на научната продукция на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Снимки: Пресцентър на МОН

16 юни 2015 г.

Менделей, какъвто го обичате - сега и за Android

Вече е налична Android версия за социалната мрежа за учени  и за цитиране Mendeley. Можете безплатно да четете и анотирате PDF файлове, да търсите и редактирате документи, да цитирате и споделяте - и всичко това синхронизирано, за различни устойства. Повече на:
http://blog.mendeley.com/mobile-2/mendeley-now-on-android/. Свалете приложението от тук

3 юни 2015 г.

Пет факти за h индекса в базата данни ‪Scopus‬

Пет факти за h индекса в Scopus‬
1. Н-индексът вече не се ограничава само до документи, публикувани след 1995 г., благодарение на програмата за разширение на цитиранията.
2. Н-индексът включва и цитати от книги (могат да бъдат изключени от изчислението по желание).
3. H-индексът се изчислява за един автор, много автори или за избрани документи.
4. Достъпът до h-индекса става от страницата на автора и страниците за преглед на цитатите.
5. Самоцитиранията на автора могат да бъдат изключени от изчислението на h-индексa.
https://www.scopus.com/search/form/authorFreeLookup.url