20 ноември 2014 г.

Scopus и SciVal предоставят данните за световната класация на университетите

The Times of Higher Education (THE) и Elsevier ще си партнират, като Elsevier ще предоставя данните за реномираната Световна класация на университетите. В класирането ще продължат да се използват балансирани показатели за оценка на университетите във всички основни направления, вкл. научни изследвания, трансфер на знания, международно сътрудничество и уникалното - среда за преподаване. Данните за публикуваните научни изследвания ще бъдат изготвени на базата на Scopus - най-голямата библиографска база за рецензирани научни публикации в света. Така класацията, ще бъде в състояние да анализира изследователската дейност на много по-голям брой институции - включително институции от нововъзникващите икономики, които представляват все по-голяма част от научните изследвания. THE ще използва SciVal, аналитичен инструмент на Elsevier, с което ще се обновят показателите за ефективност на изследванията и анализите.
The Times of Higher Education и Elsevier започват и ежегодно проучване за академичната репутация. Това проучване ще предоставя данни за World University Rankings, за да се осигури най-подробна картина на водещите университети в света, оценени от тези, които най-добре разбират постиженията в преподаването и научноизследователската дейност: самите учени.
Данните, преди това събирани от Thomson Reuters, ще се обработват от екип от анализатори и ще подпомагат класациите THE World University Rankings, THE 100 Under 50, THE Asia Rankings и THE BRICS & Emerging Economies Rankings (от 2015 г.). 

11 ноември 2014 г.

COUNTER съвместими статистически доклади



Вероятно Ви се е налагало да сравнявате статистиката за използването на различни бази данни. Тогава се чудите дали са съвместими мерните единици, които базите данни предлагат. COUNTER съвместими статистически доклади (често наричани COUNTER reports от Counting Online Usage of Networked Electronic Resources) са доклади за използване, които са форматирани така, както са определени в Кодекса от практики на COUNTER и използват еднакви начини за разчитане на използването на електронни ресурси. Тези доклади  използват един и същ вид данни и са форматирани по еднакъв начин, така че могат да бъдат сравнявани помежду си и имат еднакви  имена на доклади от регистъра на SUSHI (Standardized Usage Statistics Harvesting Initiative). Големите издатели, включително Elsevier прилагат тази стандартизирана статистика за използване на базите данни. За специфичните доклади, вижте повече на COUNTER.