19 август 2014 г.

Данни за финансиращите изследваниятa организации в SCOPUS

В SCOPUS можете да откривате данни за финансиращите организации в науката. Това става при използване на сложно търсене (Advanced Search) в следните области:
   FUND-SPONSOR Пълно име на финансиращата организация  
   FUND-ACR           Акроним  
   FUND-NO             Номер на финансирането
Опцията е възможна чрез FundRef, където издателите депозират стандартизираните имена на финансиращите организации.
Прилагам пример за търсене по FUND-SPONSOR (European Commission) и ограничаване за Bulgaria. От списъка с резултатите (42 бр.), като отворите съответния запис на статията, в секцията за признание, ще намерите конкретната информация.

3 август 2014 г.

Наукометричният показател - Impact per Publication (IPP)

Запознайте се с още един наукометричен показател - Impact per Publication (IPP), който използва Elsevier. Той е досега съществуващ компонент при изчисляването на SNIP (Source Normalized Impact per Paper) и отчита цитатите на статиите, публикувани в научното списание, но не взема впредвид предметната му област. Този индикатор има прилики с импакт фактора, който използва двугодишен прозорец за цитиране, вместо три години, както е при IPP. Вижте формулата за изчисление (за 2013 г.) и повече за него на journalmetrics.com

PubMed Central Europe

PubMed Central Europe е уникален безплатен информационен ресурс за учените в областта на биомедицински и здравни науки. Базата данни позволява търсене в 28 милиона резюмета и 2,6 милиона научни статии в пълен текст от PubMed и PubMed Central. За разлика от тях  в PubMed Central Europe могат да се намерят данни и допълнително съдържание, включително патенти, клинични насоки, докторски дисертации и научни съобщения.