26 април 2014 г.

Търсене на патенти, дисертации и научни проекти

Националната платформа Наука-бизнес на МОН предлага възможности за  научните организации и университети да установят контакти за сътрудничество. Платформата разполага с модули от източници на информация за резултатите от научната дейност у нас. Потребителите имат достъп до информация за резултатите от научни проекти, данни за защитени дисертационни трудове и  достъп до базата данни за патенти и полезни модели на Българско патентно ведомство. В раздела търсене на информация по ключова дума или автор можете да откриете теми и автори на дисертации;  по изобретател/и, наименование и описание можете да търсите  в раздела патенти и полезни модели и да откривате научни резултати по автори, термини и научни области. Порталът обогатява възможностите за достъп и информация за научноизследователската дейност у нас.

Наградите за наука „Питагор” - шесто издание

До 7 май 2014 г. е срока за изпращане на предложения за определяне на носителите на наградите „Питагор” за съществен принос в науката. В шестото издание на конкурса, Министерството на образованието и науката ще връчи награди в 4 категории:
- Голяма награда за успешен ръководител на международни проекти;
- Голяма награда за млад учен;
- Награда за утвърден учен в: техническите науки; биомедицинските науки; природните науки и математиката; обществените и хуманитарните науки
- Награда за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса.
Условията за участие в конкурса са публикувани на сайта на МОН. Наукометричните показатели са съществена част от общите условия за участие.

21 април 2014 г.

Подкрепа за създаване и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

До 30.05.2014 г. е срока за подаване на концепции по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (2014-2020 г.) и във връзка с Националната стратегия за развитие на научни изследвания 2020 по Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и  технологично развитие“ и допустима дейност „Подкрепа за създаване и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност“. Повече информация на сайта на МОН.

2 април 2014 г.

Информационно рали на Елзевиер - II

От 7 до 10 април 2014 г. ще се проведе втория етап от Информационното рали на Елзевиер под надслов "Elsevier подпомага българската научна общност". Потребителите от Русенския университет “Ангел Кънчев“, Техническия университет в София, Химикотехнологичния и металургичен университет София и Медицинския университет в София ще се запознаят с новия интерфейс и функции на базите данни ScienceDirect и Scopus – достъпни за академичната общност по лиценз на МОН.
Представители на издателя ще информират потребителите за колекциите от електронни книги на Elsevier и за издаваните списания на отворен достъп. Ще бъде акцентирано и на Менделей - свободна социална платформа за учени, с функционалност на база данни и на софтуер за библиографски мениджмънт. Обученията ще се проведат на български и английски езици. За подробности се свържете с библиотеките домакини.
 

Свободен достъп до електронните ресурси за постдокторанти

Elsevier стартира програма за свободен достъп до електронните си ресурси в подкрепа на постдокторанти. Одобрените кандидати ще получат код за безплатен достъп за шест месеца  до всички списания и електронни книги в ScienceDirect за да продължат да работят по изследователските  си проекти.

Д-р Даниел Вергара от Университета в Саленто - Италия казва:
"Като постдокторант в областта на биологическите науки, тази програма ми даде шанс да продължа да имам достъп до ресурсите за да чета и работя. При липсата на помощ от институциите, програмата  на Elsevier беше страхотнен иновативен начин за подкрепа на моите постдокторантски изследвания и кариерно развитие."
Икономическата ситуация продължава да бъде предизвикателство за учените в началото на тяхната кариера. Заявления за достъп се подават до 31 август 2014 г. Критериите са
постдокторантите да са получили докторската си степен през последните 5 години и да нямат заетост. Кандидатите трябва да удостоверят положението си с документи от техния научен ръководител/ментор. Повече на  elsevier.com/postdocfreeaccess.