15 март 2014 г.

Обучение за базата данни Reaxys


Част от Информационното рали на издателство Elsevier е обучението за платформата Reaxys. То ще се проведе на 19 март 2014 г.  в Института по органична химия на БАН. Семинарът ще се проведе от представителя на Elsevier Пйотр Голкевич. Програмата включва: Въведение в Reaxys за начинаещи и напреднали – търсене и инструменти, търсене на химични вещества, реакции, синтез.
Домакин на обучението е Института по органична химия на Българската академия на науките. Поканени са учени, преподаватели и докторанти в областта на химията, биохимията и фармакологията. Reaxys е уеб базиран инструмент за извличане на химична информация и данни от публикуваната литература в списания и патенти. Информацията включва химични съединения, химични реакции, химични свойства, свързаните с тях библиографски данни и експериментални процедури от избрани списания и патенти.

9 март 2014 г.

Информационно рали подпомага българската научна общност

От 18 до 20 март 2014 г. ще се проведе първия етап от Информационното рали под надслов "Elsevier подпомага българската научна общност". Потребителите от БАН, СУ „Кл.Охридски” и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се запознаят с новия интерфейс и функции на базите данни ScienceDirect и Scopus – достъпни за академичната общност по лиценз на МОН. Представители на издателя ще информират потребителите за колекциите от електронни книги на Elsevier, които вече наброяват 20000 заглавия, с базите данни: EMBASE, Reaxys и Engineering Village. Ще бъде акцентирано и на Менделей - свободна социална платформа за учени с функционалност на база данни и на софтуер за библиографски мениджмънт. Обученията ще се проведат на български и английски езици. За подробности се свържете с библиотеките домакини.