25 юни 2013 г.

Нови лога на ScienceDirect и Scopus

Може би сте забелязали отдясно новите лога на ScienceDirect и Scopus? Промяната се налага поради новите проекти на Елзевир. Особено след като Елзевир придоби известната научна платформа за цитиране, управление на документи, изследвания и споделяне Mendeley, която скоро ще бъде интегрирана.

20 юни 2013 г.

Обновяване на Scopus

В обновяването от 15 юни 2013 г. в Scopus са направени следните промени:
1. Броят на записите за експортиране в Scopus е увеличен от 2000 на до 20 000 записа. Потребителите вече могат да изтеглят до 20 000 записи. След като бъде направен изборът на статии, имейл с линк за изтегляне на CSV набор от данни ще бъде изпратен на потребителя със следните полета:
• Автор (и)
• Заглавие на документа
• Година
• Заглавие на източника
• Том, брой, страници
• Брой цитати
• Източник и тип документи
Връзката към създадения файл ще бъде достъпна 7 дни.
Така за университетските администратори ще бъде по-лесно наведнъж да свалят и анализират данни за тяхната институция или събират публикации по дадена тема.

2. Второто подобрение е свързано с авторовите профили в Scopus. Сега е по-лесно за учените свободно да добавят своите научни статии от SCOPUS в ORCID, чрез пряка връзка отстраницата  на автора, показана по долу:  

18 юни 2013 г.

Научни списания на отворен достъп


Знаете ли, че над 1200 заглавия на издателство Elsevier са на отворен достъп?  При списанията на отворен достъп е обърнат публикационния модел; авторът или институцията в която работи автора, поема разходите за публикуване, за да могат потребителите да четат статиите безплатно. Със ембарго (закъснение) са 70 заглавия на издателството (вкл. сп.  Cell).  Някои от изданията са на т. нар. Green OA (Pre Print). Вижте последно добавените рецензирани научни списания на отворен достъп, които можете да четете през ScienceDirect.
Applied & Translational Genomics
Cell Reports
FEBS Open Bio
Gynecologic Oncology Case Reports
International Journal for Parasitology: Drugs and Drug resistance
International Journal of Surgery Case Reports
Medical Mycology Case Reports
Physics of the Dark Universe
Redox Biology
Results in Immunology
Results in Pharma Sciences
Results in Physics
Trials in Vaccinology.