17 февруари 2013 г.

Регистрация в базите данни


Горепосочените стъпки указват начина на създаване на профил в базите данни Scopus и ScienceDirect. Персонализираните функции са налични чрез регистрация с потребителско име и парола.  Връзката за регистрация е в горния десен ъгъл на всяка страница.  След такава регистрация се предоставя и отдалечен достъп до ресурсите след определени настройки на институционално ниво. Личният профил позволява:
  •    Запазване на търсения
  •    Настройки за сигнална информация на ниво документ, автор и институция
  •    Редактирате на профил
  •    Настройки на софтуер за библиографски мениджънт
  •    Смяна на парола
  •    Управление на приложения
Потребителят може да запази направените търсения и да създаде сигнали за тях, като бъде уведомяван за нови резултати ежедневно, ежеседмично или ежемесечно по електронната поща.  Другият вариант е чрез настойки на RSS  четец, под формата на емисии. Резултати от направени търсения могат да бъдат запазени в списък (my list) с цел бъдеща употреба. Информация за нови цитати за даден автор или новoпубликувани документи може да се активира от страницата на  автора в Scopus. Друга възможност е създаване на сигнал за цитиране на ниво документ, като ежедневно, ежеседмично или ежемесечно в пощенската си кутия потребителят получава информация за нови цитати на даден документ. Сигнална информация може да се получава и на ниво институция в Scopus .  

16 февруари 2013 г.

Създаване на библиография с QuikBib


Знаете ли, че можете да създадете библиография на избраните от вас документи в SCOPUS с помощта на QuikBib. Библиографският софтуер QuikBib за Scopus  е разработен от RefWorks и интегриран в SCOPUS. QuikBib Ви позволява да съхранявате своя собствена колекция от  описания на документи. Можете автоматично да създавате библиографски списъци в различни стандартни формати от страниците с резултати  на Scopus или от запазените търсения. За да създадете библиографски списък:
1. В SCOPUS  от списъка с резултати на Вашето търсене изберете документа(ите), които искате да бъдат включени в библиографията. (Можете да включите до 1000 описания)
2. Кликнете на връзката  за създаване на библиография (Create bibliography).
3. Изберете желания тип изход (библиография е избрана по подразбиране).
4. От падащато меню изберете формата на библиографията.
5. От падащото меню изберете стила за цитиране.
6. Кликнете за да създадете своя библиография.
Списъкът се отваря в нов прозорец и можете да запазите файла с библиографията.


9 февруари 2013 г.

Altmetric за Scopus


Altmetric за Scopus е малko уеб-приложение, което се изпълнява на страничната лента на  страницата с  резултати  в Scopus. За да го използвате можете да си направите профил в базата данни, да се логнете и след това да го добавите безплатно. Какво прави приложението? То позволява бърз, лесен и алтернативен начин да видите отражението и влиянието на вашите публикации в социалните мрежи и в уеб. Преброяването на цитатите  в дигиталния свят е полезно, но не е достатъчно. Появата на цитиране може да отнеме години.  С Аltmetrics приложението в SCOPUS вместо да се чака месеци за да се види отзвука,  могат да се анализират публикациите в мрежата, споменаването им във форуми, да се види броя отметки (bookmarks) и др. Всред показателите за следене са колко често дадена статия е четена онлайн или сваляна, колко пъти е споменавана  в социалните мрежи; класическите цитати са също включени и наблюдавани. За разлика от показателите в SCOPUS, Аltmetrics  проследява въздействието и на нецитирани и нерецензирани (не peer reviewed) източници. Скоростта е предимството на приложението за SCOPUS Altmetrics  и изследователите могат да получат актуални данни за значимите публикации в своята област. Чрез изучаване на тези показатели се подмага изследователския процес и се дава по-голяма представа за  въздействието на резултатите от научните изследвания и публикации.

2 февруари 2013 г.

Анатомията на Грей и като онлайн издание

Знаете ли  че книгата "Анатомията на Грей"   е на повече от 150 години? Докторите Хенри Грей и Картър публикуват  първото издание през 1858 г. Оттогава  "Анатомията на Грей" е отправна точка за всички лекари, когато  искат да бъдат сигурни за анатомични проблеми в помощ на безопасната и ефективна практика.
40-то издание на "Анатомията на Грей"  на издателство Елзевиер  поставя нов стандарт за точност и яснота.  То е с актуализирано съдържание,  допълнено е с последните постижения на медицината, разбираемо е и е онагледено с качествени илюстрации. Това е книга за тези, които искат  надежден и актуален референтен източник по анатомия.  Цялото съдържание на 40-то издание е достъпно и като онлайн издание, включително с функции за  сваляне на илюстрации. Анатомията е насочена към широк кръг от специалисти, включително стажанти, семейни лекари, общи хирурзи, анестезиолози, ортопедични хирурзи, пластични хирурзи, отоларинголози, патолози, рентгенолози, медицински сестри и фелдшери.  Изданието е  безценен клиничен ресурс за консултиране и позоваване.