31 януари 2013 г.

Нова "многоизмерна" система за класиране на университетите

В рамките на ирландското председателство на ЕС вчера в Дъблин  бе обсъдена нова "многоизмерна" система за класиране на университетите - U-Multirank.  Тя цели включване на  повече фактори за оценка, разпределени в пет отделни области като: репутация  на научните изследвания, качеството на преподаването и ученето, международна ориентация, успех в областта на трансфера на знания (например партньорства с бизнеса и стартиращи предприятия) и принос към регионалния растеж. Около 500 университета от Европа и целия свят се очаква да участват в класирането, а  първите резултати ще бъдат публикувани в началото на 2014 г.
Андрула Василиу -  Европейският комисар за образованието, културата, многоезичието и младежта казва: "университетите са един от най-успешните изобретения на Европа, но ние не можем да почиваме на лаврите си. Трябва да мислим и да действаме  по-стратегически за да се реализира пълния потенциал на нашите университети."
U-Multirank ще даде на студентите и институциите ясна представа за важните области за оценка. В допълнение към класацията, U-Multirank също така  ще класира университетите в четири  тематични области: бизнес науки, машинно инженерство, електротехника и физика. Списъкът на дисциплините ще бъде постепенно увеличен през следващите години.
Класацията  ще се прави от независим консорциум, начело с  Центъра за висшето образование (CHE) в Германия и Центъра за политики във висшето образование (CHEPS) в Нидерландия. Партньори ще са Центъра за наука и технологични изследвания в Лайденския университет (CWTS), информационните специалисти на  Elsevier, фондация "Бертелсман" и софтуерната фирма Folge3. Консорциумът ще си партнира с националните рейтингови агенции и всички заинтересовани организации, представляващи студентите, университетите и бизнеса. Новата класация ще бъде безпристрастна и ще се основава на измерими критерии и данни.

19 януари 2013 г.

Най-четените публикации в блога

Как да предложите българско списание за индексиране в SCOPUS
Импакт ранг на списание - SCImagoJournalRank (SJR)
Citation Tracker
Отдалечен достъп
Индекс на Хирш

Електронна книга за общи стандарти за оценка на изследователската дейност

На разположение на потребителите е електронната книга Snowball Metrics Recipe Book , която предлага решения за общи стандарти за оценка на научно-изследователската дейност. Показателите  са определени и съгласувани с водещи висши учебни заведения и организации, като финансиращи организации и правителствени групи. Стремежът е тези показатели  да се превърнат в глобални стандарти, които да  позволяват институционален сравнителен анализ (бенчмаркинг) в подкрепа на вземане на институционални решения в целия спектър на изследователските дейности, вкл. рейтинги и различни сравнителни оценки. Проектът   Snowball Metrics   се реализира от University of Oxford,University College London, University of Cambridge, Imperial College London, University of Bristol, University of Leeds, Queen’s University Belfast, University of St Andrews и Elsevier.

5 януари 2013 г.

Нови научни публикации за 2012 г. в SCOPUS


В началото на Новата година е време за равносметка. Включените нови публикации от български автори/учени в базата данни SCOPUS за 2012 г. са вече 3148. Тенденцията е те да нараснат. Това е така, защото продължават да излизат книжки от списания за 2012 г., а и процесът на техническа обработка отнема време. Анализът  по брой научни публикации по научни дисциплини показва, че тази година най-много са публикували учените в следните области:
   Physics and Astronomy
  
   Medicine
   Chemistry   
   Biochemistry, Genetics and Molecular
Топ периодичните издания и съответно с най-голям брой статии в които са публикували българските учени са :
   Comptes Rendus De L Academie Bulgare Des Sciences
   Journal of Physics Conference Series 
   Biotechnology and Biotechnological Equipment
   Lecture Notes in Computer Science Including Subseries Lecture Notes in Artificial Intelligence   and Lecture Notes in Bioinformatics
  Bulgarian Chemical Communications 
По езици положението е следното: най-много са статиите са на английски език, следват на
български език, на руски език, немски език и др.
Като институции, БАН запазва водещото си място по брой научни публикации в международно индексирани списания, следвана от СУ "Св. Кл. Охридски" и Медицинския университет в София.