28 април 2012 г.

За кариерното развитие на младия учен


За научните работници в университетите са  разбираеми отговорностите по преподаването  и  администрацията на обучението. Изследователите в научните институти или тези, които работят за търговски компании също имат набор от други отговорности в допълнение към научните изследвания, които желаят да извършват. Много малко учени, особено в началото на кариерата им, са в състояние да се концентрират единствено и само върху техните изследвания. За кариерното израстване в цялост е изданието на Elsevier Charting a Course for a Successful Research Career - 2 изд. с автор проф. Алън Джонсън.

Ново списание в областта на управление на образованието

Elsevier обяви публикуването на специализираното списание  The International Journal of Management Education. Изданието е за образователни изследвания и разработки и публикува статии, които разглеждат въпроси на  педагогиката и теорията за управление на образованието,  както и практики за иновативно преподаване.  Публикуването на списанието от  Elsevier го извежда на  световната сцена и увеличава  репутацията му. Списанието излиза три пъти годишно, а първият брой (м. април т. г.) сега е свободно достъпен за разглеждане онлайн  в SciVerse ScienceDirect.



24 април 2012 г.

Вижте четирите нови SciVerse приложения, които биха могли да повишат ефективността на  изследванията.
· GeneTUKit: Разпознава гените, споменати в статията и съдържанието на резюмето в рамките на SciVerse ScienceDirect или SciVerse Scopus и прави връзки към бази данни като NCBI.
· Company Search: Идентифицира компании, свързани с SciVerse ScienceDirect заявка за търсене и връзки към информация за профила на PatentMiner.
· Patent Search: Намира патенти, свързани с SciVerse Hub или SciVerse ScienceDirect и препраща към патентите на PatentMiner.
· Topic Cloud: Показва подтемите, свързани с SciVerse ScienceDirect търсения и ги предтавя като като облак от думи.
Тези приложения подпомагат изследователите да идентифицират най-горещите теми, да бъдат публикувани, да намерят съответните фирми, патенти или експерти и автоматично да откриват гените в статиите.

5 април 2012 г.

Две нови свободно достъпни платформи на Elsevier

На разположение на потребителите на SciVerse ScienseDirect и SCOPUS са две нови свободно-достъпни платформи на издателство Elsevier.
- Biggerbrains.com на http://www.biggerbrains.com/ е платформа за развитие на кариерата за учени и изследователи. Тя съдържа интересни съвети, като например подготовката и публикуването на научни публикации, коопериране по проекти, планиране на научната кариера, предложения за работа и др.
Втората е "Силата да си библиотекар" на http://www.powertothelibrarian.com/ - платформа, където библиотекарите споделят своя опит по различни теми, като: предоставяне на дистанционно обучение на потребителите си, опит от работата си с научна информация, успешни практики при работа с учените и ИТ специалистите и др. Съдържа и интересни уебкастове.

1 април 2012 г.

Рейтинговата система за 2012

На 22 март т. г. бе публикувано новото издание за 2012 г. на рейтинговата система за висшите училища в България. Актуализираната платформа съдържа информация за 51 акредитирани висши училища в България – частни и държавни, в 52 професионални направления. Събрани и анализирани са данни за 67 индикатора, 49 от които са рейтингови индикатори. Рейтинговата система обединява информация от различни източници, като Националната агенция за оценка и акредитация; "АдминУни" - модул в информационната система на образованието; НОИ; международната базата данни SciVerse SCOPUS, както и данни от самите висши училища, и от анкетно проучване проведено всред 15 000 студенти в периода окт. 2011 – февр. 2012 г. Системата дава достъп до богата информация за професионалните направления, специалностите и образователно-квалификационните степени, по които отделните висши училища предоставят обучение. За да може рейтинговата система да се актуализира, по проект е осигурено финансиране до 2014 г.