26 февруари 2012 г.

Бутон за анализ на резултатите в SCOPUS

Резултататите от Вашето търсене в SCОPUS могат лесно да бъдат анализирани. С едно натискане на новия бутон Analyze results (анализ на резултатите) можете да видите графики и диаграми, които са готови за анализ, преглеждане или изпращане по електронна поща.
За всяко търсене потребителите могат да определят растежа на интереса към опредени теми в дадена област, включително броя на документите, публикувани през годината, заглавията на източниците, топ авторите и др. С натискане върху точките от графиките се отварят контекстуални прозорци с допълнителна релевантна информация.

25 февруари 2012 г.

Награди за наука "Питагор" 2012

Крайният срок за подаване на документите за наградите за наука "Питагор" 2012 е 29 февруари 2012 г. Показателите за номиниране на кандидати и правилата са на страницата на годишните награди за наука "Питагор" 2012. Министерството на образованието, младежта и науката ще връчи годишните награди „Питагор" за особен принос в науката в следните категории:
1. Голяма награда за млад учен
2. Голяма награда за успешен ръководител на международни проекти
3. Награда за утвърден учен в областта на:
- техническите науки;
- биомедицинските науки;
- природните науки и математика;
- обществените и хуманитарните науки.
4. Награда за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса.

За показателите за научни публикации в чуждестранни издания с импакт фактор и среден брой цитирания в авторитетни издания се използва и базата данни "SCOPUS".

12 февруари 2012 г.

За транслитерацията в SCOPUS

Този пост е на вниманието на редакторите на българските списания, които се индексират или имат намерение да бъдат индексирани в SCOPUS. В България има няколко документа, които уреждат въпросите с транслитерирането.
1. Закон за транслитерацията
2. Стандарт - БДС 1596:1973 – Транслитерация на българските думи с латински букви
3. Правописен речник на БАН.
Изискването на SCOPUS e пристатийната библиография да е на латиница.
Вашата редколегия решава какъв формат да използва за транслитерация. Навън се използват различни системи транслитерация на кирилицата. Вижте файла „Transliteration of Non-Roman Scripts”.

Награди за Elsevier

Асоциацията на американските издатели (AAP) раздаде наградите PROSE (American Publishers Awards for Professional and Scholarly Excellence) за 2011 г. - награди за професионални постижения и иновации в издателската дейност. Издатели, библиотекари и учени оценяват постиженията в сектора за предходната година.
Наградата за най-добра мултидисциплинарна платформа за иновации в областта на електронното публикуване получи SciVerse Hub - платформата на изд. Елзевир, която обединява ScienceDirect, SCOPUS и подбрани уеб-ресурси с фунции за търсене, анализ и проучвания и SciVerse приложения - инструменти, които подобряват търсенето и работата с научните публикации.
Още четири първи награди за книгите си, електронни и на хартия, получи Elsevier в следните категории:
- В областта на клиничната медицина за: Diagnostic Imaging for the Emergency Physician от Joshua S. Broder.
- За многотомния си справочник в областта на хуманитарните и социални науки: Encyclopedia of Adolescence с главни редактори: B. Bradford Brown и Mitchell J. Prinstein.
- За многотомен справочник в областта на науката: Encyclopedia of Fish Physiology от Anthony P. Farrell.
- В областта на арт-техниките за: Tradigital Blender: A CG Animator's Guide to Applying the Classic Principles 0т Roland Hess.
Издателството получи и почетни награди в областта на клиничната медицина за: Imaging Painful Spine Disorders от Leo F. Czervionke MD и Douglas S. Fenton MD и в област икономика за: Handbook of the Economics of Education, т. 4., редактиран от Erik A. Hanushek, Stephen J. Machin и Ludger Woessmann.
Наградите утвърждават постиженията на издателството в областта на иновативните технологични платформи и издателска дейност.

6 февруари 2012 г.

Библиотекар 2.0

"Библиотекар 2.0 и след него" е мотото на последния брой на специализирания бюлетин за библиотекари на издателство Елзевир "Library Connect" . В него се обсъжда променящата се роля на библиотекарите в ерата на Web 2.0/3.0. Сега, повече от всякога, библиотекарите играят ключова роля в добавянето на стойност на информацията.

5 февруари 2012 г.

Търсене в списанията и книгите на SciVerse ScienceDirect чрез WorldCat Local

OCLC и Elsevier подписаха споразумение, което да направи възможно за потребителите на OCLC WorldCat Local, търсене в пълния текст на списанията и книгите в SciVerse ScienceDirect. Библиотеките, които имат абонамент могат да стигат до пълния текст на тези списания и книги. OCLC предлага достъп до повече от 922 млн. материали. С това сътрудничество Elsevier засилва ангажимента си към библиотечната общност и повишава използването на научните си публикации като предлага достъп чрез платформи, които потребителите използват.

Престиж на български научни списания

Вижте престижа ( SCImago Journal Rank) на първите 10 български научни списания в базата данни SCOPUS. Този показател се използва за оценка на научни списания.
заглавие: SJR (SCImago Journal Rank):
  • ZooKeys 0.048
  • Folia Medica 0.041
  • Biotechnology and Biotechnological Equipment 0.038
  • Propagation of Ornamental Plants 0.032
  • Problems of Infectious and Parasitic Diseases 0.032
  • Applied Mathematical Sciences 0.031
  • Compтes Rendus - Academie Bulgarie des Sciences 0.031
  • Advanced Studies in Theoretical Physics 0.029
  • Bulgarian Chemical Communications 0.029
  • Oxidation Communications 0.029

    Списанието ZooKeys има най-голям престиж ( SCImago Journal Rank) за 2011 година от българските научни списания.

  • 1 февруари 2012 г.

    Как да публикуваме

    Предлагам на Вашето внимание 3 видео материала (на англ. ез), които да подпомогнат младите научни работници (а и не толкова), как да преминат по-лесно през сложния процес на подготовка и подаване за печат на научна публикация.

    Как да публикуваме 1 - Подготовка на ръкописа
    Съвети за автори, включително как да определите дали сте готови за публикация, да изберете формата на ръкописа, да изберете подходящото списание и прочетете ръководството за автори в това списание.

    Как да публикуваме 2 - Използване на подходящ език
    Съвети за авторите относно използването на правилен език в ръкописа, как редакторите и рецензентите да разберат вашите послания, за доброто използване на английската граматика и къде да потърсим помощ по отношение на езиковата редакция или превод.

    Как да публикуваме 3 - Структура на статията
    Съвети за авторите за структуриране на статията преди подаване за печат. Представяне и онагледяване на методи, резултати, доводи, заключение, благодарности, пристатийна библиография и помощни материали.