30 ноември 2011 г.

2 487 публикации на български учени

2 487 са вече публикациите на българските учени в SCOPUS до м. декември 2011 г. По дисциплини изглеждат така:
- Physics and Astronomy (616);
- Chemistry (414);
- Materials Science (345)
- Engineering (345);
- Computer Science (325).
Изданията с най-много публикации на наши учени за т. г. са:
- Comptes Rendus De L Academie Bulgare Des Sciences (176)
- Lecture Notes in Computer Science Including Subseries Lecture Notes in ArtificialIntelligence and Lecture Notes in Bioinformatics (61)
- Proceedings of SPIE the International Society for Optical Engineering (49)
- Bulgarian Chemical Communications (49)

25 ноември 2011 г.

Проект за Правилник за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност

На сайта на МОМН е публикуван Проект за Правилник за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания". Той урежда организацията и функционирането на система за наблюдение и оценка на научно-изследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания". В него е посочен като показател и импакт ранга (SJR- Scimago Journal Ranking)” - показател за научния престиж.
„Импакт ранг (SJR)” е числен показател за значимостта на едно научно
списание, отразен в електронната база данни „SCOPUS”.

20 ноември 2011 г.

Образованието в G-8

Вижте изследване за 2011 г. на американския департамент за образование, което се прави на всеки две години и изследва ключови показатели за образованието в групата на Осемте (страни) - G-8, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Руската федерация, Обединеното кралство и Съединените щати. В доклада са разгледани пет тематични области: население и обват на записаните в училище, академични постижения, контекст за обучение, разходи за образование, както и образователно равнище и доход. Резултатите са изготвени от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (OECD), Program for Indicators of Education Systems, както и Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), която се координира от OECD.

Aктуализация на рейтинговата система на висшите училища в Република България

На среща в МОМН са дискутирани предложения за актуализация на критериите и индикаторите, които да бъдат използвани за обновяване и доразвиване на рейтинговата система.
Предвижда се в новото издание да бъдат използвани 50 показателя, в 6 групи, които измерват качеството на учебния процес, научната дейност, реализацията на завършилите, престижа на висшите училища, състоянието на учебната среда и удовлетвореността на студентите от социално-битовите и административните услуги. Предвижда се включването на данни, измерващи регионалната значимост на висшите училища. В група 2 "Научни изследвания" са включени и следните показатели:

- Индекс на цитируемост на висшето училище по SCOPUS
- Индекс на цитируемост по научна област по SCOPUS
- Статии в научни списания по SCOPUS

Представените предложения за промени в методологията отчитат направените препоръки от заинтересованите страни и са в съответствие с тенденциите при създаването на рейтингови класации в ЕС и по света.

13 ноември 2011 г.

Ново приложение - SciVal® Funding App

Потребителите на SCOPUS u ScienceDirect имат възможност да използват ново приложение SciVal® Funding App, достъпно в новата SciVerse платформа. Приложението e онлайн решение на издателство Elsevier, което улеснява учените да откриват възможности за финансиране, свързани с тяхната област на научни изследвания. След като имате профил, SciVal App може да бъде добавено безплатно във вашите SciVerse приложения. Приложението ще предостави до пет съответващи възможности за финансиране на базата на резюмета от SciVerse Scopus или SciVerse ScienceDirect. В допълнение към стартирането на приложението, се разшири географският обхват на финансиращите организации, като освен 3000 организации от САЩ са включени нови 1400 от Австралия и Ирландия.

Имате достъп до Compendex - направете го полезен инструмент

Потребителите на Engineering Village имат достъп до най-голямата база данни в областта на инженерните науки - Compendex . Във всички български инженерни ВУЗ-ове платформата е първото място на което трябва да отидете за да намерите отговори на инженерни въпроси - от абстрактни до конкретни или основни. Това е базата данни, която избират студентите, изследователите, практикуващите инженери.

- С над 12 милиона цитати и резюмета от 1970 г. до наши дни
- Пълно покритие на 190 инженерни дисциплини
- Над 5600 индексирани списания, търговски издания и сборници от конференции
- Хиляди нови записи добавяни ежеседмично
- Индексиране чрез Engineering Index Thesaurus с близо 20 000 термини
Compendex Ви дава възможност да използвате индексите за по-ефективно търсене, да откривате тенденциите в научните области, да стеснявате търсенията при показване на резултатите. Линк към SciVerse Scopus Ви дава възможност да видите от кой са цитирани записите и информация за авторите. Научете се как да се запазвате търсения, да създават имейл напомняния за нова информация, да получавате PSS емисии. Възползвайте се и от опциите за персонализиране за да управлявате намерените резултати и да улесните научноизследователската дейност.

6 ноември 2011 г.

Електронните книги на Elsevier за 2012

Elsevier обяви списъка си от електронни книги, които ще са на разположение на потребителите през 2012 г. и достъпни чрез платформата SciVerse ScienceDirect. През 2012 г. колекцията ще се развива в 23 различни тематични области и ще се публикува между 1 януари и 31 декември 2012 г.
Забелязва се увеличение на броя на заглавията в областта на науката и технологиите, с растеж от повече от 50% в следните области: биохимия, генетика и молекулярна биология, биомедицински науки и медицина, химия и фармакология, токсикология и фармацевтични науки. Колекцията в област химия се е удвоила, а в здравни науки - и по специално, клинична медицина се е увеличила с 14%. Това са заглавия с високо качество, избрани от престижни издателства като: Academic Press, Pergamon, North-Holland, W.B. Saunders, Mosby.
Някои от планираните заглавия електронни книги в SciVerse ScienceDirect са:
·Atala/Lanza, Handbook of Stem Cells, 2e
·Crichton, Biological Inorganic Chemistry, 2e
·Wallisch, Matlab for Neuroscientists, 2e
·Waterhouse, Rethinking Autism
·Mettler, Essentials of Nuclear Medicine Imaging, 6e
·Spiro, Clinical Respiratory Medicine, 4e
Библиотекарите и изследователите могат да открият повече информация за заглавията и опции за закупуване на: http://www.info.sciverse.com/sciencedirect/content/books/lbi


    Конкурс за подкрепа на научни публикации

    На страницата на МОМН можете да намерите подробна информация за Конкурса за подкрепа на научни публикации в издания с висок импакт фактор и престиж на изданията - SJR. Библиографската база данни СКОПУС, освен импакт фактора като наукометричен инструмент, включва и прилага SJR SCImago Journal Rank (SJR) .

    5 ноември 2011 г.

    Възползвайте се от:

    Document Download Manager Ви спестява време ─ чрез бутона Select можете автоматично да изтегляте файлове. Можете също да преименувате и запазите наколко PDF файла едновременно.
    Бързи връзки Ви дава директен достъп и преглеждане на предпочитани заглавия, SciVerse ScienceDirect страници и други уебсайтове.