22 октомври 2011 г.

Нобеловите лауреати за 2011 г. публикуват в Elsevier


Издателят Elsevier обяви свободен достъп до изследванията на деветте нобелови лауреати за 2011 г. на уебсайта на Нобел. Както е известно лауреатите ще бъдат наградени на специална церемония на 10 декември в Стокхолм. "За нас е чест, че сме имали възможността да работим с тези велики учени, да публикуваме и разпространяваме техните новаторски изследвания" казва Янгсук Ши, председател на Управителния съвет на Elsevier.

Медицина: Нобелова награда за медицина и физиология за 2011 г. е разделена. Половината от наградата отива при Ралф Стейтман за откритието му за дендритните клетки и ролята им в адаптивния имунитет. Стейтман, който за съжаление почива три дни преди обявяването на наградите, е рецензент на сп. Cell и Immunity и активно публикува в списанията Trends in Immunology, Current Biology, Cellular Immunology, Current Opinion in Immunology и електронните книги: Dendritic Cells: Biology and Clinical Applications и The Mouse in Biomedical Research. Другата половина от наградата е поделена между Брус Бютлър и Жул Хофман за техните открития, отнасящи се до активиране на вродения имунитет. Те са автори на многобройни статии, публикувани в: Immunity, Current Biology и Current Opinion in Immunology. Бютлър е рецензент на списанията: Cell, Immunity и Cell Host & Microbe . Хофман е член на редакционната колегия на Cell Host & Microbe, рецензент за Immunity и публикува в Cell.

Химия: Дан Шехтман спечели Нобеловата награда за химия за откритието си за квазикристалите. Според Нобеловия комитет (Nobelprize.org) откритието на Шехтман e "променило коренно представите на химиците за твърдата материя". През м. април 1982 г. той открива кристал, чиито атоми са свързани по начин, който не може да се повтори. Дан Шехтман публикува в следните списания на Elsevier: Materials Letters, Materials Science & Engineering A, Materials Science & Engineering B , Acta Materialia, Ultramicropsy, Diamond and Related Materials, Acta Biomaterialia и Metal Powder Report.

Физика: Нобеловата награда по физика за 2011 г. е разделена между Сол Пърлмутер и споделена с Брайън П. Шмид и Адам Г. Райс. Тези лауреати получават наградата за революционното си откритие, че разширението на Вселената протича по-ускорено от представите ни до момента. Изводът от това откритие е, че три четвърти от Вселената остава непозната форма на енергия, наречена тъмна енергия. Те публикуват в списанията на Elsevier, в това число: Astroparticle Physics, Physics Reports, Nuclear Instruments and Methods in Physics Research, Section A: Spectrometers, Detectors and Associated Equipment и New Astronomy Reviews.

Икономика: Томас Сарджънт и Кристофър Симс са носителите на Нобеловата награда за икономика за 2011 г. за емпиричните изследвания за причината и следствието в макроикономиката. Една от основните задачи на макроикономическия анализ е да се обясни как шоковете и промените в политиките се отразяват на макроикономическите променливи в краткосрочен и дългосрочен план. Сарджънт е съавтор на Handbook of Monetary Economics, Vol. 3A, докато Симс е в редакционната колегия на сп. Review of Economic Dynamics. И двамата изследователи са публикували в различни списания на Elsevier, включително: Journal of Econometrics, Journal of Economic Dynamics and Control, European Economic Review, Journal of Economic Theory, Journal of Monetary Economics, Economics Letters. European Economic Review, European Journal of Political Economy.

8 октомври 2011 г.

Информация за включване на български списания в Embase.

Прилагам информация за включване на български списания за индексиране в библиографската база данни за биомедицинска литература - Embase.
Това става онлайн на: Journal Title Suggestion Form
Попълва се име, фамилия, електронна поща (на този адрес ще върви комуникацията с издателя), организация, държава и телефон. За изданието се попълва следната информация: заглавие на списанието, издател, адрес на издателя, държава, ISSN, сайт на изданието, свързаност със предлаганото периодично издание, както и доп. информация. Попълването на тази форма е само първата стъпка от комуникацията с издателя. Изданието следва да има редовен график на публикуване.

Предложените през годината списания се оцененяват през последното тримесечие на всяка година и ако получите одобрение, добавянето към Embase е не по-късно от първото тримесечие на следващата година.
Допълнителна информация на: Elsevier E-Helpdesk, Tel: +31 20 485 3767, Fax: +31 20 485 3739, E-mail: nlEMBASEinfo@elsevier.com

7 октомври 2011 г.

Иновации

Навърши се една година от стартирането на ключовата за стратегията "Европа 2020" инициатива на ЕК "Съюз за иновации". За да отбележи годишнината, комисията подготви кратко видео, в което десетима от участниците в конкурса на ЕС за млади учени разказват какво означава за тях думата "иновация" и предостави за публично ползване е-книгата "Разкази от бъдещето" на Робърт Билинг, в която авторът представя как светът би могъл да се промени през следващите десет години.

6 октомври 2011 г.

Национален конкурс за 2011 г. за монографии и българска научна периодика

Фонд „Научни изследвания“ обяви националния конкурс за 2011 г. за научни монографии, тематични сборници, справочници, енциклопедии и българска научна периодика. Планираният бюджет на конкурса е 1 000 000 лв. Целта на конкурса е финансово подпомагане на издаването на научни монографии, тематични сборници, справочници, енциклопедии и българска научна периодика. Краен срок за подаване на проектните предложения – до 17.10.2011 г.
Конкурсът се провежда в две направления:
ПЪРВО НАПРАВЛЕНИЕ: НАУЧНИ МОНОГРАФИИ, ТЕМАТИЧНИ СБОРНИЦИ, СПРАВОЧНИЦИ, ЕНЦИКЛОПЕДИИ.
В направлението могат да участват с проектни предложения издатели на завършени или в процес на завършване научни монографии, тематични сборници, справочници, енциклопедии. Издаването следва да се изпълни от издателства, чиято дейност е свързана с издаването на научна литература.
ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ: БЪЛГАРСКА НАУЧНА ПЕРИОДИКА.
Минимален грант за целия програмен период – 5 000 лв. Максимален грант за целия програмен период – 12 000 лв. В конкурса могат да участват с проектни предложения редакционни колегии на български научни списания на хартиен носител. Повече информация.

5 октомври 2011 г.

За Втория форум за стратегии в науката

Интелдей Солушънс Форум за стратегии в наукатa София 2011 за повишаване на международната разпознаваемост на българската наука


БГНЕС
Вижте и видео от проведената по време на форума пресконференция от БГНЕС

3 октомври 2011 г.

Очаквайте

Вторият форум за стратегии в науката, организиран от Elsevier ще се проведе на 4 октомври 2011 г. в София. Как ключовите мениджъри в академичната общност, правителствените среди и бизнеса могат да подобрят конкурентоспособността и международната видимост на българските научни изследвания и публикации са темите, които цели да дискутира тазгодишния форум.