31 юли 2011 г.

НАЛИС каталог

Вече и чрез Сводния каталог на академичните библиотеки в България, част от проекта НАБИС е възможен достъп до базите данни ScienceDirect   и  SCOPUS. Този проект е още една възможност за достъп до научните ресурси на Елзевир. Част от предимствата на софтуерната платформа е едновременното търсене в няколко бази данни или т. нар. federated search. Именно чрез този вид търсене оторизираните потребители могат да  издирват и използват тези  онлайн информационни ресурси, така нужни на научната общност.  Сводният каталог е едно модерно и надеждно решение и основна цел на проекта НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система). Проектът НАБИС стартира през 2009 г. и е  подкрепен от Фондация „Америка за България”.

Европейски кодекс за поведение в научните изследвания

Този кодекс за поведение не е закон, a по-скоро канон за саморегулиране.  Да се  формулират принципите и етиката в науката и научните изследвания, да се определят  критерии за правилно поведение при  изследванията е основна отговорност на научната общност. Учените трябва да са наясно с  отговорността им към обществото и благосъстоянието на човечеството. Те носят отговорност за избора на обектите, които да бъдат изследвани и практическото приложение и използване на резултатите от техните изследвания. Кодексът е създаден с подкрепата на European Science Foundation.

28 юли 2011 г.

Tекст-към-говор приложение за ScienceDirect

iSpeech Audio Reader е най-новото приложение в галерията от SciVerse приложения на издателство Elsevier. ISpeech Audio Reader превръща пълния текст на статията в говор. Приложението работи в рамките на SciVerse ScienceDirect - най-голямата база с рецензирано научно съдържание с  над 10 милиона статии. Потребителите  имат възможност лесно да конвертират статиите в MP3  файлове и да ги слушат на MP3- устройства. Приложението работи с html файлове и не работи с  pdf.

26 юли 2011 г.

12 милиона записи в Engineering Village


Този месец в базата данни Engineering Village  бе публикуван 12-милионният запис. Документът се отнася за производството и свойствата на композитни мембрани. Статията е озаглавена “A novel membrane for DMFC – Na2Ti3O7 nanotubes/Nafion® composite membrane” от колектив учени от Китай, Тайван и САЩ - Yongsheng Wei, Liangbo Shen, Zhongming Wang, Wein-Duo Yang, Hong Zhu  и Hongtan Liu и е публикувана в International Journal of Hydrogen Energy.
Така общият брой записи по дисциплини е:
   Физика - 7.27 милиона библиографски записи
   Електроника и електротехника - 4.94 милиона
   Компютри и контрол - 3.65 милиона
   Производство и механично инженерство - 1,6 милиона
   Информационни технологии - 107352 записа.
От м. юли 2011 г. Engineering Village  предлага ново съдържание, подобрена функционалност и разширена оперативна съвместимост, специално предназначени да подпомогнат търсенето  в базите данни на платформата EV  и подобрят работния процес на учените и изследователите.
Страницата на автора е свързана с профила на автора в Scopus. Към авторовите  детайли е прибавен  имейл адрес, а документите са допълнени с IPC кодове за подобряване на достъпа до патентна литература. Повече

23 юли 2011 г.

7 млрд. евро за иновации чрез научни изследвания в рамките на Седмата рамкова програма на ЕС

Финансирането е най-голямото осигурявано досега от Европейската комисия и цели да създаде нови работни места и почти 80 млрд. EUR ръст на БВП през следващите 15 години. Финансирането на научните изследвания заема челно място в политическата програма на комисията, за може Европа да се конкурира с големите и развиващи се страни. Сред получателите на финансирането ще бъдат университети и научноизследователски организации и предприятия. Поканите за предложения за финансиране ще бъдат публикувани след 20 юли т.г..
Пазарният подход е в центъра и на „европейските партньорства за иновации“, създадени в рамките на плана за действие на Съюза за иновации.
Ще бъдат подкрепяни партньорства за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве. 220 млн. EUR от наличните 656 млн. EUR се насочват към изследвания в областта на здравето и 240 млн. EUR от финансирането в размер на 1,3 млрд. EUR за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) са свързанани с предизвикателството да се осигурят грижи за застаряващото население. Останалата част от финансирането за ИКТ ще бъде предназначена за ключови разработки в областта на инфраструктурите за мрежи и услуги, нано-/микросистемите, фотониката и роботиката, технологиите за цифрово съдържание и езиковите технологии, както и за приложения като ИКТ за здраве и ИКТ за енергийна ефективност. Европейският съвет за научни изследвания (ECНИ) ще даде близо 1,6 млрд. EUR за да поощри младите учени , работещи в Европа.
Програма „Мария Кюри“ ще разполага с близо 900 млн. EUR в подкрепа на мобилността и професионалното развитие на учените. Изследванията в областта на околната среда ще разполагат с 265 млн. EUR и ще подпомогнат предизвикателства във връзка с изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и ресурсната ефективност.
За безопасни и здравословни храни и устойчиви биоресурси ЕК ще инвестира над 307 млн. EUR за изграждане на силна биоикономика. Стимули ще се дават и на малките и средните предприятия. Предназначените за нанотехнологии 488 млн. EUR ще бъдат насочени в области като фабрики на бъдещето, „зелени“ автомобили и енергийно ефективни сгради. Научните изследвания и иновациите за чист, безопасен и ефикасен транспорт и мобилност ще получат 313 млн. EUR. Комисията заделя 40 млн. EUR за инициативата „Интелигентни градове“ за намирането на по-ефективни начини за използване на енергията и осигуряване на градски транспорт.
За повече информация: Презентацията на г-жа М. Велкова от ГД "Научни изследвания и иновации" на ЕК.
Съюз за иновации
Eвропа 2020
Програма в областта на цифровите технологии

21 юли 2011 г.

Импакт фактор на списанията на Elsevier за 2010 г.

Според Journal Citation Reports за 2010 г.  публикуван от Thomson Reuters, повече от 55% от списанията, издавани от издателство Elsevier са  увеличили своя импакт фактор (ИФ)  в сравнение с 2009 г.- 2010 г.  и  49%  от хостваните от  Elsevier  списания  също имат повишен импакт фактор.  23% от всички научни списания на издателството са класирани в топ 10% в тяхната категория.
Глен Кембъл - Изпълнителен заместник-президент на Global Medical Research Journals казва:
"Ние отчитаме факта, че импакт факторът е само един от показателите за качеството на научните издания ". Мартин Танке - Управляващ директор за наука и технологии на Elsevier добавя: "Продължаваме да търсим начини за подобряване на качеството на нашите списания. Всред приоритетите ни са: ускоряване на процеса на рефериране и достъп до научна информация и инвестиции в нови инструменти, които рационализират процеса  на издателската дейност. Работим с нашите партньори за подобряване на комуникацията и сме доволни от значителното увеличение на импакт фактора на списанията за тази година."
Списание The Lancet и трите специализирани Lancet списания подобриха  своя импакт фактор тази година. The Lancet от  ИФ 30,758  достигна  33,633 и се класира на 2-ро място в област медицина. Lancet Infectious Diseases и Lancet Neurology запазват своите първи места  в съответните категории, а Lancet Oncology има  увеличение на импакт фактора си от 14,470 на 17,764.
Водещото списание Cell на Cell Press има увеличение на импакт фактора си от 31,152 на 32,401 и остава номер едно списание в областта на изследванията в областта на клетъчната биология, биохимията и молекулярната биология.
Импакт факторът на сп. Immunity  показа впечатляващо 18% увеличение до 24,221. Сред  новите издания на Cell Press, списание Cancer Cell  показва увеличение от почти 7% до 26.925,  Cell Stem Cell  - увеличение до 25,943 и Cell Host&Microbe - до 13,728 като продължава да расте  вече трета поредна  година.
67 списания на издателство Elsevier тази година получиха своя първи импакт фактор, някои от тях с впечатляващ резултат, включително:
Communications in Non-Linear Science and Numerical Simulation (2,697) - влиза в топ десет на три категории:
  6-то в област приложна математика от 236 списания,
  5-то  в категория математика и интердисциплинарни приложения от общо 92 списания,
  5-то в категория физика, течности и плазми от общо 31 списания.
History of the Family (0,595) се класира на 8 място в категория ортопедия от 26 списания.
JACC Cardiovascular Imaging (5,528) - се класира на 4-то място от общо 111 списания в категория Радиология, нуклеарна медицина и медицинска образна диагностика и заема 11-то място в категория кардиология &сърдечно-съдовата система от 114 списания.
JACC-Cardiovascular Interventions (5,862) - влиза на 10 място от 114 списания в категория  кардиология&сърдечно-съдова система.
Импакт факторът е мярка за честотата, с която научна статия в дадено списание е цитирана в дадена година. Импакт фактор подпомага оценката на списанието,  в сравнение с други в същата област.

19 юли 2011 г.

Препоръка на Съвета на ЕС

Делът на лицата с висше образование (27,9 % през 2009 г.) остава под средния за ЕС (32,2 %). България забави значително реформата на висшето образование. Новият Закон за висшето образование, вече предложен за разглеждане през 2010 г., но по-късно оттеглен, следва да бъде полезна мярка за извършване на необходимата реформа.
От: ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА на ЕС относно Националната програма за реформи на България от 2011 г. и за представяне на становище на Съвета относно актуализираната Конвергентна програма на България за периода 2011 -2014 г.

15 юли 2011 г.

Награда за млад учен с принос за международно сътрудничество с Азиатско-тихоокеанския регион

John Wiley &Sons, Inc. и Elsevier, двама от водещите световни издатели на научна литература, обявиха  спонсорството на  награда за иновации, изследвания и образование (ASPIRE награда), насочена към млади учени, които са показали постижения в научните изследвания и по-специално при сътрудничество с учени от тихоокеанския регион и това е видно от научните им публикации.  Победителят ще получи парична награда в размер на 25000 долара и ще бъде награден  на министерска конференция, която ще се проведе на 13 септември 2011 г. в Сан Франциско, Калифорния. Американският министър на енергетиката Стивън Чу се очаква да връчи ASPIRE наградата. Д-р Чу е изтъкнат учен и носител на Нобелова награда за физика за 1997 г.
"Научните изследвания, откритията и иновациите в областта на регионалното и международно сътрудничество, и особено в Азиатско-тихоокеанския регион са една от най-развивашите се насоки и ние се надяваме, че наградата ASPIRE  ще насърчи по-тясно регионално партньорство за научни изследвания, които ще ни помогнат да се решат най-неотложните общи предизвикателства", казва Стивън М. Смит - Президент и изпълнителен директор на  John Wiley & Sons, Inc.
За повече информация относно наградата от г-н Луис Енрике Вертиц - Програмен директор на секретариата на APEC на lev@apec.org.

Безвъзмездна финансова помощ за проекти на докторанти и млади учени

Mинистерство на образованието, младежта и науката кани желаещите да представят проектни предложения по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.3.06 „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени”. Целта на инициативата е да се засили интересът на младите хора към реализация в сферата на образованието и науката и да се повиши качеството на научните разработки, като се подобрят условията за работа на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени. Схемата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. Проектите ще се изпълняват на територията на Република България и страните членки на ЕС. Безвъзмездната финансова помощ е в максимален размер до 800 000 лв.

Всред подкрепяните дейности са подкрепа за научни публикации в международно признати списания и осигуряване на достъп до научни съоръжения, бази данни и библиотеки.
Краен срок за представяне на предложенията е 13 септември 2011 г., 16.30 ч.  Приложен е и Пакет документи за кандидатстване. Повече информация.

6 юли 2011 г.

Scopus Citation Tracker - проследяване на цитати

Scopus Citation Tracker е бърз и лесен начин да се намерят, проверят и следят данните за цитиране на материали, автори или теми. Със Scopus Citation Tracker можете да:
• Намерите най-често цитираните автори в дадена тематична област
• В реално време да проследите данните за цитирани статии и автори
• Да следите какви са горещите теми по дисциплини
• Какви статии и теми се цитират
Това е най-ефективния начин да сте в крак с тенденциите в научните изследвания в дадена област и кои са най-влиятелните статии и автори. Можете да настроите системата от вашия персонален профил да получавате напомняния по електронна поща, когато интересуващи ви статии или автори получават нови цитати. Системата позволява да експортирате данни с цитати към други приложения с цел запазване или за по-нататъшен анализ.
Как работи Citation Tracker?
1. Направете търсене на автор.
2. Изберете автора(ите) по ваш избор, като кликнете в квадратчетата до имената на авторите и кликнете върху "Citation Tracker".
3. Генерира се списък, в който можете да видите броя на цитиранията на статиите на даден автор и на всяка статия поотделно. Можете да променяте начина на сортиране и да изберете сортиране по възходяща или нисходяша дата.
4. Можете да изключите самоцитиранията.

4 юли 2011 г.

Ново българско списание в базата данни Скопус


Научното списание "Европейски журнал за изследвания в туризма – EJTR (European Journal of Tourism Research) се издава у нас на английски език и е едно от 130-те издания в сферата на туризма по света. Списанието се издава от Висшето училище Международен колеж Добрич с помощта на "Фонд научни изследвания". Българското списание вече е част от най-голямата библиографска база данни SCOPUS в раздела "Социални науки". Главен редактор на изданието е академичният директор на Висшето училище Станислав Иванов.