24 май 2011 г.

Цитирания в Compendex-EV от Scopus

Всички потребители на Compendex, част от библиографската база на Елзевир в областта на инженерните науки Engineering Village, са в състояние да видят броя на цитиранията на дадена статия в Scopus,  докато преглеждат резюмето и в Engineering Village. Дори ако потребителите на Compendex не са абонирани за Scopus, те ще видят броя на цитиранията на дадена статия. Това подобрение дава на потребителите показателите за научната стойност на дадена статия, като се запазва възможността за търсене чрез контролиран речник в Ei.

21 май 2011 г.

Конкурс "Library Idea Challenge"

Elsevier обяви старта на Library Idea Challenge  за SciVerse приложения за библиотеките. Състезанието насърчава библиотечните и информационните специалисти да предложат концепции и решения на предизвикателствата, пред които те и техните потребители се изправят при търсенето и разкриването на информация. Участниците са поканени да представят конкретни идеи за  достъпа и използването на  SciVerse. Избраните концепции  ще бъдат публикувани на уебсайта на предизвикателството и открити за диалог в рамките на библиотечната общност за  да  се идентифицират проблемите и да се  обсъдят възможните решения. Победителите ще бъдат избрани от комисия и двама участници ще получат парични награди в размер на  $ 1000 щатски долара. Ще има и 10 награди  за активните участници в дискусията.
Конкурсът започна от 13 май, а крайният срок за подаване на идеи е 2-ри септември 2011. Международно жури ще избере до 10 финалисти и  идеи за приложения.  Финалните идеи ще бъдат коментирани и чрез  гласуване  ще бъдат обявени  най-стойностните за изследователите идеи. Победителите ще бъдат  обявени през ноември 2011 година. Elsevier ще подкрепи  разработката на две печеливши идеи за SciVerse приложения.
"Библиотекарите  добре разбират и познават инструментите, които са необходими за управление на информацията и за подобряване на работния процес на научните изследвания", споделя  Рафаел Сиди от Elsevier. "Ние гледаме на това предизвикателство като възможност за библиотечната общност да сподели своите идеи за иновативни, персонализирани решения, които да решат трудностите на научните работници. Library Idea Challenge е част от поредицата състезания на Elsevier, които целят да ангажират научно-изследователските общности, библиотекарите и разработчиците за  създаването на приложения за търсене и откриване на научна информация. Съвсем наскоро бе обявен и конкурсът "Приложения на науката". За  правилата и допълнителна информация за Library Idea Challenge посетете http://www.appsforlibrary.com.

8 май 2011 г.

Информационно Рали 2011

Елзевир - доставчик на базите данни ScienceDirect, SCOPUS, Engineering Village  и Embase организира за първа година Информационно Рали  2011, с което цели да запознае потребителите с новите платформи на базите данни и допълнителното съдържание, което издателят може да предостави.
Ралито ще гостува всеки ден в различен български град, а понякога и в два града. Организаторите планират за седмицата от  6 до 10 юни да посетят различни български университети  и  да направят презентация на новите функционалности  и ресурси в базите данни,  както и да се срещнат с ръководствата на университетите. Очаквайте скоро програмата на ралито.

7 май 2011 г.

Какво е CiteAlert ?

CiteAlert е услуга, която автоматично уведомява авторите по електронната поща веднага след като работата им е посочена в новопубликува статия  в  ScienceDirect. Авторите получават нотификации CiteAlert, ако статията им е индексирана в Scopus, най-голямата библиографска база данни за научни изследвания. Имайте впредвид че, самоцитиранията не са включени. CiteAlert е бърз и ефективен начин за проследяване на последните цитати в статиите,  публикувани от 2005 г. насам и гарантира, че следите  статиите, свързани с вашите изследвания. Пример за уведомяване CiteAlert можете да видите  тук.

Рейтингова система изкарва вузовете от анонимност

Попаднах на статията на Велиана Христова в която се казва:

Авторите на системата (става въпрос за рейтинговата система на университетите) установили, че при събирането на данните нашите вузове не били много доволни от използването на международната система SCOPUS, която дава данни за научните публикации и цитирания на университети и преподаватели. Причината е проста - с международно призната наука у нас реално се занимават 5-6 висши училища.

За да имат и вашите научни публикации  международен престиж вижте постовете:

Как да предложите българско списание за индексиране в Scopus

Онлайн система за публикуване в ScienceDirect

3 май 2011 г.

Още приложения в SciVerse!

Genome Viewer

Genome Viewer предоставя функции за разглеждане и анализиране на данните за гените, вложени  в статиите в ScienceDirect.



Hazmat Navigator

Навигаторът на опасни материали  дава подробна информация за реактивността и токсичността на  над 7000 опасни химични вещества. Целта е да се избегнат аварии и да се даде възможност учените и персонала  на научните лаборатории  да работят безопасно с тези вещества .


eReader формати

eReader форматите позволяват на потребителите да конвертират ScienceDirect статии в EPUB или Mobipocket формат, които са  подходящи за електронен четец.






Recommend This!

Препоръчай! Ви дава възможност да препоръчате статия  от ScienceDirect  в FacebookTM. Това приложение е изградено с  помощта на ScienceDirect и  Facebook Like Button APIs.






Повече приложения .

ЗЕЛЕНА КНИГА. От предизвикателствата към възможностите — изграждане на обща стратегическа рамка за финансиране от ЕС на научните изследвания и иновациите

Зелената книга  е документ, който поставя началото на публична дискусия по основните въпроси, които трябва да се вземат предвид в бъдещите програми на ЕС за финансиране на научните изследвания и иновациите. Тези програми ще бъдат включени в предложенията на Комисията за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР), която ще бъде представена през юни 2011 г. До края на 2011 г. се очаква приемането на конкретни предложения за програми за финансиране. Отправя се призив към научноизследователските и деловите среди за това, че "Европа трябва да посрещне предизвикателството, свързано със запазване и засилване на нейната конкурентна позиция в условията на глобализация". "В контекста на  стратегията „Европа 2020“, Европейският съюз си постави за цел до 2020 г. да увеличи разходите за научноизследователска и развойна дейност до 3 % от БВП."
И още "Съчетаването на европейските политики и финансиране при прехода от научни изследвания към пазарна реализация (какъвто е случаят с европейските партньорства за иновации) ще позволи на Европа да се справи по-добре с превръщането на познанията в иновации. Предоставянето на услуги в подкрепа на нетехнологичните иновации ще помогне за пълното оползотворяване на пазарните възможности за иновационни решения."  Пълен текст на документа. Връзка за участие в дискусията.