26 февруари 2011 г.

Възможност за докторанти

Stellar (the European network of excellence in TEL) обявява   награда за най-добър материал от конференция за  докторанти от ЕС. Победителят ще има възможност да пътува и  да присъства на предстоящата конференция на мрежата.  Няма специални изисквания за представянето на доклада. Тази награда е насочена към студенти от Европейското икономическо пространство. Повече.

20 февруари 2011 г.

Награди за наука "Питагор"

На 28 февруари 2011 г.   Министерството на образованието, младежта  и науката за трета поредна година ще раздаде  наградите Питагор  за постижения в областта на науката. Наградите за наука "Питагор" се присъждат на учени, научни колективи и научни организации, които имат съществени постижения и принос за утвърждаването на дадено научно направление. Отличия се дават и за млади перспективни учени, които да имат стимул за кариерно развитие в областта на науката. Инициативата стартира през 2003 г. като отличие за принос за развитието на научните изследвания в България. От 2009 г. наградата носи името на древногръцкия математик и философ Питагор. Носителят на голямата награда за млад учен получава уникална статуетка, изработена от Вежди Рашидов и парична награда, а  победителите в различните категории за утвърдени учени получават почетни знаци и парична награда. Всред критериите за номинация са броят на  научните публикации на учения в чуждестранни издания с импакт фактор и броят на цитиранията в авторитетни научни издания.

90 японски научни списания в Scopus

Japan Science and Technology Agency (JST) сключи договор с издателство Elsevier за индексиране на издаваните от тях  90 списания в SciVerse Scopus. Taкa  метаданните от J-STAGE - най-голямата платформа за японски научни списания  ще се влеят в SciVerse Scopus. JST  използва базата данни Scopus  и за анализ на научните изследвания в Япония на национално ниво.

6 февруари 2011 г.

Визуална информация с EMBL Reflect


За читателите в областта на науките за живота SciVerse ScienceDirect предлага вложена в контекста на статиите визуална  ( вкл. и в 3D формат) информация за протеини, гени и молекули и техните връзки и взаимодействия. Това е възможно след кооперирането на Елзевир с Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL). Така визуално чрез приложението EMBL Reflect,  протеините, гените и молекулите са свързани със справочна информация, в рамките на смата статия в ScienceDirect. Приложението можете да намерите от дясно на статията и улеснява потребителите във възприемането на термините и взаимовръзките  в предложената информация. 

Онлaйн пътеводител за SciVerse Science Direct


Във всеки един момент на разположение на потребителите е онлайн гид с информация за функционалността и съдържанието на  SciVerse Science Direct.

3 февруари 2011 г.

Scopus - базата за анализ и оценка на научната продукция

Базата данни SciVerse Scopus до която посредством националния лиценз на МОМН, имат онлайн достъп всички акредитирани български университети е проектирана от потребителите и за потребителите. Тя предлага най-добрите възможности за анализ и оценка на научната продукция, а именно :
- Интуитивен и удобен интерфейс.
- Идентификатор на автори - автоматично свързва публикуваните изследвания на автора, изчислява и графично показва h-индекс.
- Citation Tracker – намира, проверява и проследява цитиранията в реално време.
- Идентификатор на институции – организира, акумулира и визуализира резултатите от научната им продукция.
- Анализатор на научни списания – показва и оценява публикациите в тях.
- Връзки към пълния текст на статията в други абонирани ресурси.
- Напомняния, RSS емисии - всички функции в крак с времето.
- Мениджър за сваляне на документи посредством който се изтегля и организира подбраната информация.
- Оперативна съвместимост с SciVerse ScienceDirect, Reaxis и CSA Illumina.
- Експорт на данни чрез програми за библиографски мениджмънт - като RefWorks, EndNote и BibTeX.

1 февруари 2011 г.

България: Главни постижения на ЕС в науката и научните изследвания 2004 - 2009

Брошура на български език за постиженията на ЕС и частност на България  в науката и научните изследвания за периода 2004 - 2009. Брошурата е дело на Европейската комисия. Генерална дирекция „Изследвания“ и в нея се казва:
Шестата рамкова програма за научни изследвания (6РП), която действаше от 2002 до 2006 г., подкрепи с около 40 милиона евро българските научни изследвания. България имаше голям успех в области като „Информационни и комуникационни технологии“ (почти 10 милиона евро), „Устойчиво развитие, глобални промени в климата и екосистеми“ (почти 6 милиона евро), „Нанотехнологии и нанонауки“ (над 4 милиона евро), „Участието на граждани в управлението на обществото, базирано на знания“ (над 2,5 милиона евро) и „Конкретни мерки в подкрепа на международното сътрудничество“ (над 2,5 милиона евро).