29 януари 2011 г.

Дейности “Мария Кюри” по Седма рамкова програма

На националния информационен ден по програма "Хора", проведен  на  17.01.2011 г.  проф. Шопов от  БАН  разяснява  в презентация дейностите “Мария Кюри” по Седма рамкова програма.   Плановете на Европейската комисия за дейностите “Мария Кюри” по 7-ма Рамкова програма за 2007-2013  в раздел People (Хора) е да бъдат раздадени до 4,7 милиарда евро за 7 години.

Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020 г.

МОМН публикува на своята страница проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020 г.



На стр. 28 в мярка 4. Интегриране на българската наука в Европейското изследователско и университетско пространство се казва:



"Държавата ще полага усилия за осигуряване и разширяване на достъпа на българската научна общност до най-важните съвременни информационни платформи и бази данни."



Проектът е отворен за мнения и препоръки на e-mail.

23 януари 2011 г.

2 848 нови научни публикации за 2010 г. на българските учени


Как изглежда равносметката за научната продукция на българските учени за 2010 г.?  Общо 2 848 са новите научни публикации в базата данни SCOPUS, публикувани през 2010 година от български учени и колективи. Така общо публикациите на български учени в базата данни стават 63 405.  В тази цифра са и включените за 2011 година 108 публикации.
По области на знанието през 2010 г. най-много се публикува по:
1. Физика и астрономия (758)
2. Химия (437)
3. Медицина (403)

Най-много публикации имат научните работници в:
1. Българска академия на науките и прилежащите и научни институти.
2. Софийски  университет "Св. Кл.Охридски".
3. Медицински университет в София.

По заглавия най-много научни статии за 2010 г. са в изданията:
1. Comptes Rendus De L Academie Bulgare Des Sciences (202)
2. Aip Conference Proceedings (109)
3. Journal of Physics Conference Series (81)
4. Lecture Notes in Computer Science Including Subseries Lecture Notes in Artificial
Intelligence and Lecture Notes in Bioinformatics - 63
5. ACM International Conference Proceeding Series (46)
6. Biotechnology and Biotechnological Equipment (42)
7. Pediatriya (37)
8. Bulgarian Journal of Agricultural Science (31)
9. Diffusion and Defect Data Pt B Solid State Phenomena (30)
10. Chemistry (24)

През последните години най-благоприятна като количествено изражение е била 2009 година с 3327 публикации. Следвана от 2007  г. с публикувани 3 253 статии. 2008 г. - с 3 069 статии и 2010 г. - 2 849 научни публикации.

И Европейският съвет за научни изследвания работи с базата данни Scopus

Европейският съвет за научни изследвания (European Research Council - ERC)  ще използва мултидисциплинарната библиографска база данни  Scopus , която регистрира научни  публикации и цитати. Целта на съвета е  да проследява и оценява качеството на проектите по Седмата рамкова програма на Европейската комисия. Финансиращият орган  предоставя  възможности за финансиране на наука в целия свят.  Вижте отворените конкурси  в областта на науките за живота, физическите и социалните науки.

19 януари 2011 г.

Изберете научна конференция


Продължаващата квалификация е ключов фактор за израстването на учените. Вижте списъка на предстоящите научни събития по света, организирани с подкрепата на издателя.

16 януари 2011 г.

Финансиране на обучения

Финансиране на обучения и подпомагане на кариера в областта на науката са възможни в рамките на дейностите „Мария Кюри“ на ЕС.  Откритите покани за представяне на предложения ще бъдат затворени в края на първото тримесечие на 2011 г. Повече информация за начина на кандидатстване е достъпна тук.

Бутон за обратна връзка с издателя за корекция на публикувана информация












Библиографската база данни SciVerse Scopus позволява да бъде коригирана информация за автор или публикация посредством бутона за обратна връзка (Give Feedback) с издателя. В повечето случаи, Scopus може да увери авторите, че всички техни публикации са  включени  в базата данни в съответния авторов профил (в съответствие с годините на покритие и заглавията, включени в Scopus). Понякога Scopus не е в състояние да попълни всички  данни  за  публикация или автор поради непълни или неточни данни, предоставени от издателя. В такива  случаи, Scopus моли за използване на посочения по-горе бутон. С повишено внимание следва да се сигнализира при случаи, когато имената на авторите съвпадат или работят в сходни тематични области.
Потребителите на  Scopus (обикновено на авторите на статията (и) или упълномощени от тях лица) могат  да подават сигнали до Scopus чрез бутона за обратна връзка с издателя,  достъпен от  страницата на автора. Когато един автор има създадени няколко профила, то тогава следва да се подаде информация за сливане на  авторовите профили. Специален екип проверява информацията за да гарантира най-високо ниво на точност и цялостност,  като за тази цел се използват редица източници.
 

9 януари 2011 г.

Ръководство за потребители за SCOPUS


Вижте Ръководството за потребители за SCOPUS на български. Макар и поостаряло, ръководството спомага да получите обща представа за търсенето в базата данни за да получите релевантни резултати; проследяване на h индекса; преглед на най-често цитираните статии и автори; търсене на автори и информация за тях; използване на уведомяване за търсения и цитати, RSS емисии. Scopus предлага и инструменти за оценка на научната продукция като: Author Identifier , Journal Analyzer, Affiliation Identifier. Ето и новото ръководство за потребители за SciVerse SCOPUS.

SCOPUS и другите - едно сравнение


5 януари 2011 г.

Новата година в областта на медицината

В редакционната си статия медицинското списание с най-висок импакт фактор 30,76 - The Lancet сравнява здравните предизвикателства от 2011 г., с тези, описани в  списанието преди 100 години. Много от основните здравни проблеми преди един век все още стоят и днес, като: "демонът на туберкулозата", дебатът за хомеопатията, както и състоянието на медицинското образование.
В редакционния коментар на списанието се казва още, че медицината има с какво да се гордее. "Нова година донесе нови обещания и нови възможности, но някои от старите демони остават". Чуйте подкаста с обзор на новия брой (mp3, 2.35 мин.). Ето и постоянната връзка на изданието в SciVerse ScienceDirect.

За базите данни в Националната пътна карта за научна инфраструктура


Националната пътна карта за научна инфраструктура е приета с Решение на МС № 692 от 21 септ. 2010 г. Министърът на образованието, младежта и науката сформира координационен съвет за изпълнение и мониторинг на Националната пътна карта за научна инфраструктура. Разходите по изпълнението се  финансират от държавния бюджет.

2.1. ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА НАУЧНА ИНФРАСТРУКТУРА (НИ)
Научна инфраструктура (научен комплекс) се определя като научно оборудване, съоръжения, бази данни, крупни компютърни мрежи, специализирани научни лаборатории, уникални природни и географски ресурси и услуги, необходими на научната общност, за да провежда модерни, висококачествени и конкурентни научни изследвания, трансфер, обмен и защита на научното знание.

Най-общо могат да бъдат определени следните категории научна инфраструктура
...
Съоръжения и/или бази данни, изградени в/от една държава, които предоставят широк достъп на всички учени на национално и транс-национално ниво;
...
Научен комплекс или бази данни (на ниво факултет, институт или друга голяма организация ), които се използват съвместно от различни научни групи основно в
рамките на организацията;
...
Научно оборудване или лимитирани бази данни, разположени в различни лаборатории, ползвани от определена научна група, с възможност за регламентиран достъп на други външни изследователи;

3. СЪСТОЯНИЕ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ИНФРАСТРУКТУРИ В БЪЛГАРИЯ
Липса на съвременни библиотечни услуги и бърз достъп до различни международни бази данни;

4. ОБЩИ ЦЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА ПЪТНА КАРТА И ОБВЪРЗАНОСТ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОКУМЕНТИ
Изграждането на научни инфраструктури ще привлече допълнителен човешки
ресурс за провеждане на модерни научни изследвания от страни извън Европа,
тъй като ще се осигури достъп до уникални съоръжения и бази данни.

2 януари 2011 г.

SciVerse Scopus - Оценител на автори и проследяване на цитирането

Оценител на автори (The Author Evaluator)
Нов инструмент в  SciVerse Scopus позволява  научната продукция на  даден автор да се визуалира. Тя е достъпна от страницата, предствяща профила на автора. Инструментът дава нагледна представа на публикациите на автора по тип документи, по тематични области и съавтори. Това позволява на потребителите да  оценят публикациите на автора с цел бъдещо сътрудничество,  работа, участие в проекти и за други  цели.

Проследяване на цитиранията  (Citation Tracker)
Вече е възможно да се свалят от SciVerse Scopus от 5000 до 20 000 записи с  цитирания.  Това позволява на университетите и образователните институции с едно изтегляне от базата данни SciVerse Scopus да запазват като файл  научната си продукция с цел институционален анализ.