11 декември 2010 г.

SciTopics - уики платформа за обмен на знания



SciTopics е безплатна, подобна на уики платформа за обмен на знания и информационно  обслужване на научната общност. Тя предлага дестилация на научната информация , достъп до авторитетни съвременни изследвания и справки по широк диапазон от научни теми. SciTopics е проектирана да бъде отправна точка за изследователите за преглед източниците по определена тема, за техния задълбочен анализ  и обхват по дадена тема. За разлика от другите уеб услуги за научната общност, SciTopics не се концентрира върху специфична научна дисциплина и е отворена за учени от всички научни области.
SciTopics се характеризира с уникална платформа за интегриране на съдържание, търсене, сърфиране и  широк спектър от функции в полза на учените и студентите.

Google стартира електронната си книжарница


Google стартира електронна книжарница с над 3 милиона заглавия, които могат да бъдат четени чрез  устройства, снабдени с браузър ( лаптопи, нетбуци,  таблети, смартфони и др.). Проектът е познат като Google Editions и е алтернативен  на услугите на Amazon, Barnes&Noble и Apple.  Google дава възможност на потребителите да купуват  електронни книги отвсякъде, като  ги предлага във форматите epub и PDF, съвместими с  различни четци на електронни  книги.   Вижте видеото .
По информация на   Elsevier, част от колекцията от електронни книги на Elsevier ще бъде налична и чрез електронната книжарница  на Google. Това ще позволи разширяването на достъпа до научните издания.

SCIRUS - научно- изследователска търсачка

SCIRUS e  най-изчерпателната научно-изследователска търсачка в интернет. Съдържанието и включва над 410 милиона индексирани и  актуални научни записи.  Тя предлага на учените и изследователите да търсят не само в съдържанието на научните  списания и публикации,  но и в уеб страниците на учени, научни и образователни институции, в учебни материали, патенти,  институционални хранилища и архиви.

9 декември 2010 г.

Филтри за търсене в Embase

Филтрите за търсене:  Journal Titles, Publication Types и  Publication Years  в базата данни с биомедицинска информация Embase са подобрени за могат потребителите по-бързо и по-лесно да  намират подходящата биомедицинска информация .  Тук можете да видите кратък филм.
В допълнение към трите филтри в момента  в Embase, три нови филтри ще бъдат добавени към средата на декември - те ще са за лекарства, болести и филтри за тип проучване.   Така изследователите, информационните специалисти и библиотекарите от медицинските университети в България, които имат достъп до базата данни, ще могат да предоставят с по-голяма релевантност  резултатите от търсенето. Ето и връзката за помощна информация.

8 декември 2010 г.

SCImago Journal Ranking

SCImago Journal Ranking (SJR) е наукометричен показател, основаващ се на идеята, че цитиранията не са равни. Този индикатор показва престижа на списанията, съдържащи се в базата данни Scopus от 1996 година насам и се използва за оценка и анализ на научни публикации в различните области на науката. SJR е разработен от професор Феликс де Mоя, професор в Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), университет в Гранада. Изследователска група от CSIC, Гранада, Испания работи в областта на анализa на информацията и извличането на данни с помощта на различни техники за визуализация.
SCImago Journal Rank - SJR:
- Измерва престижа на научното списание, като по този начин прави "изравняване" на публикационна активност в различните дисциплини.
- Премахва манипулацията и повишава рейтинга на списанието, когато цитиранията са публикувани в реномирани списания.
- Нормализира разликите в поведението между цитирането в различните области на знанието.

В доклада "Иновационната политика на България – възможности за следващото десетилетие" с. 31 на Фондация “Приложни изследвания и комуникации” е използван SCImago Джърнъл Ранкинг относно процента на статии на български учени в съавторсво с чуждестранни учени за периода 1996 – 2007 г.