30 ноември 2010 г.

SCOPUS за iPhone


Напомняния от SCOPUS за нови ресурси по телефона. Те са безплатни за всички настоящи потребители и са част от инициативата за отварянето на APIs на Elsevier за разработчици с цел създаване на нови приложения. Посетете и новия портал за разработчици.

24 ноември 2010 г.

Доклад за използването на електронни книги в библиотеките


Всред констатациите в доклада на изследователската група (Primary Research Group) за използването на електронни книги в библиотеките са:
- Включените в извадката библиотеки са имали среден брой на 3,51 договори с отделни издатели.
- За малките колежи и университети, покупката на електронни книги от агрегатори представлява повече от 63% от общите им договори на електронни книги.
- По-големите библиотеки са много по-склонни да извършват покупки на електронни книги чрез традиционните издатели.
- Покупките чрез консорциуми на електронни книги представляват около 35 на сто от закупуваните електронни книги от всякакъв вид.
- Само 5,56% от включените в извадката библиотеки някога са предлагали видео- ръководство за използване на електронните книги и само около 19% са се разработвали свои онлайн ръководства.
- Само 13.3% от включени библиотеки в извадката са предложили използването на електронни книги посредством смартфони, като например Android, iPhone или Blackberry, или са го включили в обучението по информационни грамотност.
- Като цяло, библиотеките са доволни от качеството на статистическите данни, предоставени от доставчиците на електронни книги, 11,1% споделят, че статистическите данни не са много надеждни, повече от 82 процента казват, че те като цяло са надеждни.
- Близо 14 на сто от библиотеките в извадката са цифровизирани книги с изтекли авторски права в своите колекции. 18.52% заявяват, че не са го направили, но планират да го направят в рамките на следващите две години.
- Над 23 на сто от библиотеките в извадката споделят, че притежават и предлагат на потребителите си някакво устройство за четене на електронни книги.
Достъп до пълния текст на доклада.

17 ноември 2010 г.

12 000 електронни книги в SciVerse ScienceDirect

Традиционната книга все още определя стандарта за съдържание, но тя не може да бъде така бързо и лесно достъпна както цифровото съдържание. Разширяването на книжните колекции за библиотеките е прекалено скъпо като време, пространство и пари.
Най-доброто от печатното и цифрово съдържание, в комбинация с платформата SciVerse ScienceDirect осигурява на читателите мощен инструмент за откриване на нови знания за академични и образователни институции и индустрии. През 2011 г. колекцията SciVerse ScienceDirect е-книги предвижда покритие на всички научни дисциплини и достигане до 12000 заглавия. Повече от една четвърт от научната, техническата и медицинската литература по света, а именно рецензирани статии в списанията и над 12000 книги ще бъдат вложени в платформата и ще са на разположение на научните среди. Справочната литература на Elsevier и литературата на други издатели е достъпна посредством лесен за използване интерфейс и технологията на CrossRef.
Колекцията SciVerse ScienceDirect електронни книги понастоящем включва издания в 18 научни области:8900 е-книги - монографии, които са предпочитан източник за изграждане на основни колекции в различните области на знанието и за обучение; 94 справочници; 78 серии от книги и 36 наръчници, които са идеалната начална точка за изследвания по пътя от библиотеката в лабораторията. Издателят предлага пробен период за тази колекция, а около 80 заглавия от справочниците се предлат с отстъпка. Пълен списък на електронните книги и списък по области на знанието.

11 ноември 2010 г.

За българската научна стратегия

На 8 ноември 2010 г. Софийският университет организира научната конференция Форум за стратегии в науката. Конференцията имаше за цел да дефинира предизвикателствата и възможностите, пред които са изправени научните и академичните организации у нас.
Форумът породи градивна дискусия по следните теми:
• визията за развитието на науката в България;
• изготвянето на стратегии за развитието на научната дейност у нас;
• измерването и оценката на научната дейност в България;
• ролята на научните бази данни в изследователския процес;

Проф. Анастас Герджиков, зам.-ректор по акредитацията и следакредитационен контрол на СУ „Св. Кл. Охридски” откри официално научната конференция с думите: „България трябва да създаде съвременна среда за наука. Днес тук са се събрали стратези на науката, за да дискутират бъдещето на научните стратегии на национално ниво.” И допълни: „Надявам се, че това Народно събрание ще приеме добра научна стратегия.”

Д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент от групата на ЕНП – ГЕРБ представи кратък обзор на стратегия Европа 2020 на Европейския съюз. Той обясни: „Европа иска да стане лидер в сферата на науката. За да се случи това всяка членка на ЕС трябва да поеме отговорност и да осигури съответни ресурси за постигането на тези цели. В България виждам шансът за науката в усвояването на солидарни евро инструменти и по-специфично – трябва да има фиксиран процент за наука.”

Визия за развитието на българската наука от страна на Министерство на образованието и науката представи
д-р Албена Вуцова – директор Дирекция „Наука”. Според думите й: „Стратегия, незащитена финансово, не е стратегия. Светъл лъч са евентуалните структурни фондове и от тях задължително трябва да се отдели фиксиран процент за наука. Но България най-вече трябва да създаде интегрирана научна стратегия с отговори към икономическата криза и с насоченост към интелигентна икономика.” Д-р Вуцова напомни, че към момента България отделя 0,3 % от БВП за инвестиции в науката, което поставя страната ни на последните места по инвестиции за наука в Европа. Целите на страната ни са до 2020 г. да отделя до 1,5 %. Д-р Вуцова прогнозира, че 2011 година ще бъде още по-тежка за научната дейност у нас, съдейки по първоначалния проектобюджет за 2011 година.

Доц. Александър Кьосев представи и коментира стратегията за развитието на науката в Софийския университет. Главните приоритети в научната стратегия на СУ са:
• здраве, медицина и биотехнологии;
• ефективни енергийни стратегии и алтернативни енергийни източници;
• информационни и комуникационни технологии;
• екология и биоразнообразие;
• публични политики;
• общества, култура и история на Балканите; връзката на Балканите с Европа и света;
• гражданство, мобилност, комуникации и общество на знанието. „Софийският университет си поставя за цел да промени институционалната нагласа спрямо научната дейност у нас”, допълни доц. Кьосев.

Ст. н. с. д-р Симеон Ангелов – Секретар по международната дейност на БАН, представи реформата в БАН. Той подчерта повишаването на ролята на националната изследователска и иновационна система. Той коментира, че реформата е равностойна на вид стратегия за бъдещето на научната дейност. И добави: „Необходима е стабилна връзка между БАН и българските университети. Необходима е синергия между изследвания и обслужващи дейности, които изпълнява Академията.”

По време на форума Проф. Никола Вичев – главен научен секретар в Селскостопанската академия, представи и коментира стратегията за развитие на науката в Селскостопанската академия. Според него, има големи допирни точни при приоритетите в стратегиите на трите институции – Софийски университет, БАН и Селскостопанска академия.

За ролята на библиотеките в научната комуникация говори Милена Миланова от Философския факултет на СУ.

На Форум за стратегии в науката присъстваха и чуждестранни лектори.

Анджелика Лекс, представител на Elsevier, Холандия представи състоянието на научноизследователските дейности в цял свят и направи сравнителен анализ между отделните държави. Тя коментира и вариантите за устойчиви стратегии в областта. Лекс обясни, че инвестициите в наука имат силна финансова възвръщаемост и водят до добри икономически резултати за държавите.

Тим Декер, представител на Schuman Associates, Белгия говори за възможностите пред България и използването на Европейските структурни фондове. Той подчерта важността от инвестиране в база данни и библиотеки, както и като цяло в достигането на високо ниво на научни инвестиции.

Форумът приключи с дискусия, на която бяха представени мненията на представители от мениджмънта по научната дейност на академични, образователни и научни институции.

Участниците в кръглата маса се обединиха около следните становища:

1. Бързо приемане на стратегия за българската наука. Наличието на такава, дори и с недостатъци е по-добре, отколкото при липсата на такава.
2. Участниците предложиха събитието да прерастне в постоянен форум, като представители на СУ, БАН, Селскостопанска академия и всички останали участници се обединят и координират усилията си относно формулирането на конкретни научни приоритетни области.
3. Законодателна инициатива за преодоляването на проблема за липсата на вътрешна мобилност.
4. Решаване на проблемите с координацията по отношение на проектното финансиране на науката относно проекти, които са към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и в които МОМН е второстепен разпоредител.

5 ноември 2010 г.

ФОРУМ ЗА СТРАТЕГИИ В НАУКАТА

Програма
8 ноември 2010
Софийски университет „Св. Климент Охридски”

10.00 Откриване на форума

10.05 Проф. Анастас Герджиков, зам.-ректор по акредитацията и следакредитационен контрол на СУ „Св. Кл. Охридски”

10.20 Приветствено слово и обзор на Стратегия 2020 на Европейския съюз. д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент от групата на ЕНП -ГЕРБ.

10.35 Визия за развитие на българската науката – д-р Албена Вуцова - Директор Дирекция „Наука” в МОМН.

10.55 Стратегия за развитие на науката в Софийски университет "Св. Климент Охридски" - доц. Александър Кьосев.

11.15 Реформата в Българската академия на науките: Повишаване на ролята в националната изследователска и иновационна система – ст.н.с. д-р Симеон Ангелов - Секретар по международната дейност на БАН.

11.35 Стратегия за развитие на науката в Селскостопанска академия – проф. Светла Бъчварова - председател на Управителния съвет на Селскостопанска академия.

12.00 Пресконференция

13.00 Устойчиви научно-изследователски стратегии. Променлива научно-изследователса среда. Анджелика Лекс, Elsevier, Холандия

13.30 Индексът на Хирш за оценка на научни публикации: Перспективи за използването му в България. Лилия Вълкова, Милена Дамянова, Елена Кръстева, Анна Диковска, Владимир, Атанасов и Олег Йорданов - Институт по електроника, Българска Академия на Науките.

14.30 Ролята на библиотеките в научната комуникация - Милена Миланова, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Философски факултет.

15.00 Европейски структурни фондове. Възможности за България и успешни практики. Тим Декер, Schuman Associates, Белгия

15.30 - 16.30 Дискусионна кръгла маса на „Форум за стратегии в науката”.

1 ноември 2010 г.

Проекти за 120 млн. евро по Седма рамкова програма

Научно-изследователските организации могат да кандидатстват в конкурсите по подпрограмите „Социално-икономически и хуманитарни науки” и „Наука в обществото” на Седма рамкова програма. Стойността на средствата е 120 милиона евро. Краен срок за подаване на предложения по „Наука в обществото” е 20.01.2011 година, а по „Социално-икономически и хуманитарни науки” – 2.02.2011 г.
Конкурсите по подпрограмата „Социално-икономически и хуманитарни науки” са на стойност 76 млн. евро. и ще финансират дейности, които подпомагат иновациите в икономиката. Ще се приемат и проекти за учене през целия живот, подходи за осигуряване на заетост, за борба с бедността и др.
Подпрограмата „Наука в обществото” през 2011 г. разполага с 43.3 млн. евро. Проектите които ще се финансират са свързани с промяната на начина на преподаване на науката, нови подходи за обучението на учители, промени в системата на началното училище; анализ на възможностите и рисковете от използване на интернет и социалните мрежи за общуване между учените и обществото.