16 октомври 2010 г.

Форум за стратегии в науката

Софийският университет „Св. Климент Охридски” с подкрепата на водещия издател на научна и медицинска литература Elsevier организират на 8 ноември 2010 научна конференция на тема: Форум за стратегии в науката. Конференцията има за цел да дефинира проблемите и възможностите пред които са изправени академичните и научни организации и да насърчи градивна дискусия по темите:
- Измерване и оценка на научната продукция в България.
- Ролята на информационните услуги в изследователския процес.
Езиците на конференцията са български и английски (с превод). Участниците са представители на мениджмънта по научната дейност на академични, образователни и научни институции.

УОРКШОП ЗА БАЗАТА ДАННИ С БИОМЕДИЦИНСКА ИНФОРМАЦИЯ EMBASE

Софийският университет „Св. Кл. Охридски” и издателство Elsevier организират уоркшоп за базата данни с биомедицинска информация Embase. Уоркшопът ще се проведе на 9 ноември 2010 г. Домакин ще бъде Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, с подкрепата на водещия издател на научна и медицинска литература Elsevier. Уоркшопът предоставя цялата необходима информация за работa с базата данни Embase http://www.embase.com. С над 20 милиона библиографски записи от повече от 7000 реферирани научни списания, Embase предлага достъп до лекарствена информация, интуитивно търсене и и достъп до изчерпателна и актуална фармакологична и био-медицинска литература за специфични лекарства и болести.
Ан-Мари Роше - продуктов специалист на Embase от Elsevier ще проведе уоркшопа. Работен език – английски. Уоркшопът ще се проведе в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. Тъй като местата са ограничени, молим поканените да потвърдят участието си.

УОРКШОП ЗА АВТОРИ

Софийският университет „Св. Кл. Охридски” и издателство Elsevier организират УОРКШОП ЗА АВТОРИ. Уоркшопът ще се проведе на 9 ноември 2010 г. Домакин ще бъде Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с подкрепата на водещия издател на научна и медицинска литература Elsevier. Проф. Димо Платиканов от Физическия факултет на СУ и редактор в издателство Elsevier ще проведе обучението. Aгата Яблонка - мениджър в Elsevier ще разясни специфични въпроси относно издателската дейност. Уоркшопът е насочен към млади учени и докторанти и предоставя необходимата информация за това как да се публикува в престижни научни списания. Ще бъдат разгледани следните теми: Как да напиша статия за престижно научно издание; Elsevier: наука & технологии. Преглед, тенденции и стратегии; Факти, статукво и тенденции в издаването; Авторски права при публикуването с Elsevier; Защо учените публикуват? Какво е добър ръкопис? Как да предложа ръкопис? Редакции и комуникация с редакторите; Етични проблеми; Заключение: това, което води до приемане.
Семинарът ще се проведе в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

15 октомври 2010 г.

Подобрени опции в SciVerse ScienceDirect

  • За учените, потребители на SciVerse ScienceDirect в областта на науките за живота се предлага достъп до статии, богати на контекстуална информация за протеини, гени и молекули на базата на вложения продукт Reflect на European Molecular Biology Laboratory в Германия за тагване/етикетиране. Reflect разпознава протеините, гените и молекулите от уеб-страниците и ги свързва към резюметата на статиите. В SciVerse ScienceDirect могат да бъдат намерени тези приложения.
    • Подобни статии (Related articles) от Reference Works се показват от дясната страна на менюто на ниво статия за да свържат статиите с основна информация от справочниците Reference Works на SciVerse ScienceDirect. По този начин читателите могат бързо и лесно да достигнат до знания по тема, която не познават.
    • Предоставя се и допълнителна информация по отношение на същността на статията - потребителите могат да избират между оригинално изследване и статии на базата на вече публикувана информация.

6 октомври 2010 г.

Индекс на Хирш (h-индекс)

През 2005 г. физикът Джордж Хирш предлага още един наукометричен показател, известен като Индекс на Хирш (H Index). Чрез този индекс се изчислява броят на цитиранията на публикациите на даден автор. Как става това?  Един пример: Ако един автор има публикувани 50 статии, но 6 от тях са цитирани 6 и повече пъти всяка, то неговият h-индекс е 6. Ако даден автор има само една статия, която е цитирана, той няма да бъде включен в този индекс. Индексът е наукометричен показател и подпомага да се определят значимите автори в дадена научна област. Посредством библиографската  и наукометрична база данни SCOPUS можете да измерите Вашият или на Ваши колеги научен принос. Индексът се вижда от профила/страницата на автора в SCOPUS. Когато е необходима оценка, вкл. за акредитация - това е инструментът, с който обективно и точно да оцените научно-изследователската и публикационна активност на учените.

Бърза връзка до предпочитаните списания

ScienceDirect позволява да запазите връзките към предпочитаните Ви ресурси посредством Quick Link за да можете по-късно да ги достъпвате, без да ги търсите отново. Опцията може да използвате когато видите следната икона . Вижте повече в изображението.

2 октомври 2010 г.

Анкета за SciVerse Hub

Според кратката анкета, проведена на сайта на блога "Научни ресурси" за мнението на потребителите за представянето на новата софтуерна платформа на Elsevier SciVerse Hub, проведена през месец септември 2010 г., ето какво показват първите резултати:
58% я одобряват,
33% не могат да преценят,
на 8 % не им допада.

1 октомври 2010 г.

2% от БВП за наука и иновации

Правителството планира средствата за научно-изследователска дейност да стигнат до 2% от брутния вътрешен продукт(БВП). Понастоящем средствата за научни изследвания у нас са 0,5 на сто от БВП. Възможности за финансиране на наука има по програмите "Конкурентоспособност" и "Еврика" на Европейския съюз.