28 август 2010 г.

Ново в SciVerse ScienceDirect - търсене на изображения

SciVerse ScienceDirect предлага нова специална опция за търсене на изображения, като връзки водят до местоположението на изображението в рамките на дадена статия. Не е необходимо потребителят да изчита целия текст на статията за да се ориентира за съдържанието, лесно достига до съответните приложения (снимки, таблици, диаграми, видео...) и пести време.

SciVerse с три нови възможности за търсене

Новата обединяваща платформа SciVerse Hub предоставя на потребителите на ScienceDirect и Scopus три нови възможности за търсене:

1. The Methodology Section Search
Дава възможност за търсене на пълнотекстови статии в базите данни от гледна точка на методология/методи на изследване.

2. The Sentence Matching Search
Извежда резултати от търсене следващи словореда на изречениeто.

3. Prolific Author Search
Намира и показва "най-плодовите"/продуктивни автори и статиите им, в зависимост от ключовите думи за търсене с връзки към Scopus.

SciVerse достъп

В отговор на въпросите, свързани с достъпа до новата платформа SciVerse Хъб и очакваните нови приложения, всички адреси ще бъдат в домейна sciverse.com, например www.hub.sciverse.com.
Посредством иконата на SciVerse в горната част на менюто за управление, потребителите могат да избират къде да търсят - в SCOPUS, ScienceDirect или в общата платформа SciVerse, както и да превключват от една база в друга.
Отдалеченият достъп на потребителите до SciVerse, ScienceDirect и Scopus през прокси сървър ще остане незасегнат, а само клиенти ползващи ezproxy, ще трябва да актуализират своите прокси сървър настройки, за да могат потребителите им да имaт отдалечен достъп до SciVerse Хъб.

SciVerse - Стъпка по стъпка


Онлайн гид на новата платформа SciVerse - или достъп до базите данни с едно търсене в Science Direct, Scopus и Scirus. Вижте и подробна информация в брошурата на англ. ез.

SciVal Spotlight

Целта на SciVal Spotlight e да подпoмогне изграждането и провеждането на цялостна интегрирарана стратегия за научни изследвания на дадена образователна или научна институция. SciVal Spotlight е уеб-базиран инструмент на издателство Elsevier, който дава възможност на академичните среди да правят информирани стратегически решения и анализ, чрез измерване и оценяване на резултатите от изследователската дейност. SciVal фокус е инструмент в развитие и предоставя обективни количествени данни:
- за оценка на научната продукция на дадена институция посредством един общ интерфейс
- за създаване или коригирате на стратегическата политика
- за изпълнение на стратегията за научна работа
Погледнете демо-видеото или SciVal Spotlight брошурата за повече информация.

27 август 2010 г.

Новата SciVerse платформа

От събота- 28 август, ще заработи новата SciVerse платформа. SciVerse ще служи като нов дом за продуктите Elsevier. Издателят ще продължи да подобрява съдържанието и функционалноста на ScienceDirect и Scopus и ще се фокусира върху повишаване на операционната им съвместимост. Потребителите ще могат да търсят съдържание в общ индекс вкл. ScienceDirect, Scopus и интернет ресурси от Scirus. Всички настоящи URL адреси ще се запазят, като ScienceDirect [www.sciencedirect.com] и Scopus [www.scopus.com]. SciVerse няма да наруши връзките с базите данни, включително връзки към страници на списания, връзки към запаметени търсения или напомняния. Библиотечните специалисти могат да бъдат спокойни за настройките на техните линк-резолвери и връзки към каталозите.
Платформата ще е безплатна за всички настоящи потребители. Със старта си SciVerse отваря нова ера за общуване с научната общност, в която научни работници и библиотекари ще работят с издатели и разработчици за изграждане на приложения, насочени към специфичните интереси на изследователите. За повече информация, можете да посетите сайта на SciVerse и да научите повече на info.sciverse.com (след 28 авг.2010).

21 август 2010 г.

BrainNavigator


BrainNavigator e нов интерактивен атлас на мозъка с 3D софтуер, предназначен за научни изследвания, структурен анализ и образование. BrainNavigator е продукт на Elsevier - издател с реноме посредством атласите на мозъка, изготвени от водещите картографи Джордж Паксинос и Чарлс Уотсънр. Инструментът е сбъдната мечта на учените в областта на неврологията, съчетавайки съдържанието на атлас и 3D възможности, основани на технологиите на Allen Institute for Brain Science. Като една от най-сложните известни структури, мозъкът притежава много мистерии, които невролозите се стремят да разберат. Elsevier подкрепя тези усилия в продължение на 25 години чрез колекцията си от ресурси и атласи на мозъка. BrainNavigator с 3D модела на "виртуален мозък" осигурява несравними изображения, приложими за изследвания на мозъка и анализ на структурата му.
С BrainNavigator, потребителите имат 24/7 достъп до мощен 3D интерактивен софтуер, който помага по-нататъшните изследвания в невронауките. В допълнение, обширната библиотека от престижни публикации осигурява актуална информация относно най-новите изследвания на мозъка. За да научите повече за BrainNavigator и 3D интерактивните приложения за изследвания на мозъка, можете да гледате видеото и да се регистрирате за безплатен пробен период.
Повече.

18 август 2010 г.

Пет причини да използваме Scopus

Използвайте Scopus:
1. За да увеличите обръщаемостта на библиотечните Ви ресурси. Вие разполагате с база данни, в която във всеки един момент можете да направите справка и видите резюмето на дадена статия.
2. За да подпомогнете и окуражите по-активно научната и изследователска работа, използвайки наукометричните инструменти на Scopus за да покажете h-индекса на учените или престижа на дадено научно издание.
3. Да направите научните Ви списания, материали от научни конференции и релевантни Интернет източници по-видими.
4. Да намалите времето за събиране и анализиране на информация, използвайки богатите търсещи инструменти и възможностите за подреждане и ограничаване на резултатите.
5. Да предоставите на читателите си лесен достъп до най-подходящата и актуална библиографска информация за могат да се фокусират върху действителните си изследвания.

17 август 2010 г.

Compendex и Inspec с връзка към Scopus

Потребителите на Compendex и Inspec, част от базата данни Engineering Village от утре 18 август 2010 г. могат да виждат цитиранията на дадена статия посредством връзка със Scopus. Тази опция е възможна и когато използват Ei тезариуса. Това дообогатява функционалността на мулти-дисциплинарна база данни в областта на инженерните науки Engineering Village.

6 август 2010 г.

Статии на български учени в ScienceDirect

Над 15500 са статиите в ScienceDirect с автори български учени и преподаватели. Kакво е разпределението по заглавия на изданията?
Physics Letters B (470)
Vacuum (345)
Journal of Molecular Structure (312)
Thin Solid Films (293)
Advances in Space Research (245)
Journal of Non-Crystalline Solids (239)
Journal of Colloid and Interface Science (238)
European Polymer Journal (190)
Journal of Electroanalytical Chemistry (186)
Electrochimica Acta (184)
Optics Communications (180)
Physics Letters A (169)
Journal of Power Sources (168)
Journal of Crystal Growth (167)
Journal of Chromatography A (162)
Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects 161)
Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy(154)
Thermochimica Acta (147)
Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section A.(144)
Surface Science (143)

3 август 2010 г.

Elsevier обявяви импакт-фактора на научните си издания за 2009

Elsevier, водещият издател на научни, технически и медицински информационни продукти и услуги е реализирал 65% ръст по отношение на научния престиж на публикуваните от него издания. Информацията е на базата на годишен доклад на Thomson ® Ройтерс, според който списанията на Elsevier са на 1 място в 57 от 230 категории (от 51 на 229мин. г.) за всички науки вкл. обществените науки. Тази година в класацията присъствуват 95 списания на Elsevier, или увеличениeтo е с повече от 50% спрямо 2008г. Сред най-значимите са списанията в областта на енергийната ефективност& горивата, промените в климата, устойчивото развитие и банки & финанси.
Медицинското списание "The Lancet" и трите му сродни списания са затвърдили лидерството си. The Lancet достигна импакт фактор (ИФ) 30,758 тази година, като е то второто по престиж списание в област обща медицина. Импакт-факторът на The Lancet - неврология се е увеличил с 27% до 18.126, като запазва позицията си в топ-списанията в областта на клиничната неврология за шеста поредна година. ИФ на The Lancet -инфекциозни болести се е увеличил до 15,583 и също запазва престижната си позиция в обл. на инфекциозните заболявания за шеста поредна г. ИФ на The Lancet - онкология нарасна до 14.470, което го поставя на пето място от 165 списания в категорията онкология. Сп. "Cell" остава номер едно списание в областта на клетъчната биология и биохимия и молекулярната биология, с импакт фактор на 31.152.
Още 62 списания на издателя влязоха в класацията за първа година, а някои от тях получиха впечатляващи резултати, особено тези в областта на здравните науки. Импакт-факторът е мярка за честотата с която дадена статия в дадено списание е цитирана в дадената година. Импакт-факторът оценява научния престиж на едно издание, в сравнение с други в същата област.