31 май 2010 г.

Обучение


За всички въпроси, свързани с използване на базите данни на Elsevier - ScienceDirect, SCOPUS, Embase се консултирайте онлайн на на страницата за обученив Training Desk (информацията е на англ.ез.)

30 май 2010 г.

Намерете отговорите на въпросите, свързани с клиничните изследвания

Емbase: Да намерим отговори на въпросите, свързани с клиничните изследвания и подобряване на грижата за пациентите. Какви научни ресурси да използваме? Какво да направите, когато MEDLINE не е достатъчна? Вижте презентацията в YouTube (на англ.ез.) на базата данни Емbase. За да я използвате - обърнете се към Вашата университетска или научна библиотека.

Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на научните изследвания

Проект! ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ (Обн., ДВ, бр. 92 от 2003 г.; изм., бр. 36 от 2008 г. и бр. 74 и 82 от 2009 г. )
§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:
1. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Държавата: ...
8. насърчава изграждането на научна инфраструктура, достъп до електронни научни бази данни – „научни платформи”, както и научни комплекси.
Одобрен на първо четене.

21 май 2010 г.

Презентации на базите данни

Science Direct - Freedom Collection Пълнотекстова база данни от над 2500 научни списания в областта на естествените, медицинските, биологични науки и социалните науки с архив за последните 5 години.

SCOPUS Библиографска база данни включваща описания от над 16 500 научни списания, 23 млн. патенти и над 435 млн. подбрани онлайн ресурси в областта на биологичните, медицински, социални и др. науки. Предлага възможност за библиометричен анализ и проследяване на цитати.

Embase Библиографска база данни в областта на биологията, медицината и фармацията с над 20 млн. записи от над 7000 научни издания.

Презентации на посочените бази данни са достъпни на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката

12 май 2010 г.

Бази данни с научна информация

От началото на 2009 г. стартира тригодишен достъп до бази данни с научна информация, лицензирани от Министерството на образованието и науката. Лицензите са със срок на действие от 01.01.2009 г. до 31.12.2011 г.

Достъпът до тези платформи е до 55 научни и образователни институции - всички български университети и колежи, институтите на БАН, Народна библиотека, Централна научно-техническа библиотека, Централна селскостопанска библиотека и др. научни и образователни институции.